FOTO: Sýriu a Turecko v pondelok zasiahli silné zemetrasenia, zahynulo viac ako 9500 ľudí

ta3 ČTK TASR
6.2.2023 06:44

Zemetrasenie, ktoré v pondelok otriaslo Tureckom a Sýriou, si vyžiadalo už takmer 9500 obetí, z toho na 2500 na sýrskej strane hranice. Uviedli to dnes zahraničné agentúry s odvolaním sa na oficiálne štatistiky oboch krajín. Záchranné tímy pracovali v oblasti cez noc v snahe vyslobodiť zo sutín budov preživších, šance na záchranu zasypaných sú ale aj vzhľadom na mrazivé teploty stále menšie.

Armáda záchranárov už dva dni a dve noci hľadá v ruinách preživších ľudí. Na miestach skazy sa odohrávajú srdcervúce scény, keď z trosiek vytiahnu živého novorodenca alebo keď zlomený otec zviera ruku svojej mŕtvej dcéry. Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozornil, že pre tisíce ranených a ľudí stále uväznených pod sutinami sa čas kráti.

Podľa Mesuta Hančera, obyvateľa tureckého mesta Kahramanmaraš blízko epicentra zemetrasenia, je už príliš neskoro. Sedel na zamrznutých troskách, príliš zasiahnutý žiaľom, aby mohol rozprávať. Odmietal pustiť ruku svojej 15-ročnej dcéry Irmak, ktorej telo ležalo bez života medzi kusmi betónu a pokrútenými roxorovými tyčami.

Zranených sú tisíce

Otrasy boli cítiť v jedenástich tureckých provinciách, hovorí vicepremiér Fuat Oktay. Prezident Erdogan nedokáže povedať, na akom počte sa celková bilancia zastaví. Otrasy o sile 7,8 stupňa, ktoré boli cítiť až v Káhire, boli zaznamenané 33 kilometrov od mesta Gaziantep s ohniskom v hĺbke 18 kilometrov, uviedla americká geologická služba USGS. Oblasť v nasledujúcich hodinách zasiahli desiatky následných otrasov. Pred poludním SEČ juhovýchod Turecka zasiahlo ďalšie zemetrasenie, ktoré podľa Tureckého úradu pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií AFAD malo silu 7,6 stupňa. Otrasy boli opäť hlásené aj zo Sýrie a Libanonu.

Zemetrasenie vytrhlo ľudí zo spánku

Prvé zemetrasenie prišlo pred svitaním a vytrhlo ľudí zo spánku. "Za 40 rokov, čo som na svete, si nič také nepamätám," povedal muž menom Erdem z Gaziantepu, kde sú zničené aj historické pamiatky, vrátane pevnosti zapísanej na zozname svetového dedičstva UNESCO. "Hojdali sme sa ako v kolíske," popísala zemetrasenie jedna žena v Diyarbakire, ďalšom zasiahnutom tureckom meste. Tam žeriavy a záchranné tímy vyťahovali ľudí z niekoľkých zničených podlaží bytového komplexu. 

Stovky záchranárov i dobrovoľníkov v Diyarbakire vytvorili ľudskú reťaz pri hromade trosiek a podávali si úlomky betónu a zdemolované vybavenie domácností, zatiaľ čo neďaleko nich bagre odpratávali kusy stavebného materiálu. Letisko v Adane prerušilo prevádzku. Turecká armáda zriadila letecký koridor na dopravu pátracích a záchranných tímov.

V Sýrii, zdevastovanej takmer 12 rokov trvajúcou občianskou vojnou, zemetrasenie postihlo aj oblasti ovládané opozičnými silami. V týchto regiónoch často v chudobných podmienkach žijú asi štyri milióny ľudí, ktorých konflikt vyhnal z domova. Aj za normálneho stavu je tam zle dostupná zdravotná starostlivosť a záchranári teraz hovoria, že nemocnice praskajú vo švíkoch. V Damasku sa otriasali budovy a ľudia v strachu vybiehali do ulíc. Podobná bola situácia v libanonských mestách Bejrút či Tripolis. Otrasy boli cítiť aj inde v regióne.

Pomoc do zasiahnutých oblastí vyšlú napríklad Spojené štáty, EÚ, Izrael alebo aj Ukrajina, ktorá pritom čelí ruskej agresii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkázal, že Ukrajina je "blízkym priateľom Turecka" a je pripravená poskytnúť potrebnú pomoc. Rusko oznámilo, že má v pohotovosti 100 záchranárov, ktorí sú pripravení vyraziť na cestu. 

ČR a SR už poslali pomoc

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell oznámil, že mobilizovaných bolo desať pátracích a záchranných tímov, ktoré majú podporiť tureckých záchranárov. Okrem zo Slovenska a Českej republiky sú z Francúzska, Bulharska, Grécka alebo Poľska. Z Česka na miesto vyrazil tím príslušníkov hasičského zboru Prahy a Moravskosliezskeho kraja. Zbierku vyhlásila organizácia Človek v tiesni. Zo Slovenska pocestovalo 13 slovenských hasičov a dvaja horskí záchranári so psami.

Šéf Kremľa Vladimir Putin telefonicky vyjadril sústrasť tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a oboch ubezpečil, že "Moskva je pripravená poskytnúť okamžitú pomoc pri odstraňovaní následkov tohto nešťastia".

Zemetrasenie znamená obrovské materiálne škody, ktoré sa v Turecku budú pohybovať v rozmedzí od jednej do desiatich miliárd dolárov, a mohli by tak zodpovedať až dvom percentám hrubého domáceho produktu (HDP) tejto krajiny, uviedla americká služba USGS. Podľa tureckého prezidenta sa zrútilo viac ako 6217 budov. 

Turecká líra zostúpila k doláru na rekordné minimum, oslabovali aj turecké akcie. Prevádzku pozastavil ropný terminál Ceyhan na juhu Turecka a kvôli zemetraseniu sa podľa štátneho prevádzkovateľa ropovodov a plynovodov BOTAS prerušili aj dodávky plynu do niektorých provincií.

Otrasy o sile 7,8 stupňa, ktoré teraz zasiahli Turecko a Sýriu, so svojou silou vyrovnali najsilnejšiemu zemetraseniu v Turecku v novodobej histórii. V máji 1939 zasiahlo zemetrasenie o sile 7,8 stupňa severovýchodnej provincii Erzincan a vyžiadalo si vyše 30-tisíc mŕtvych. Najsilnejšie zemetrasenie v histórii malo silu 9,5 stupňa a v máji 1960 spustošilo oblasť okolo miest Valdivia a Concepción na juhu Čile. Následné vlny cunami vtedy postihli aj Havaj, Japonsko či Filipíny, katastrofa si vyžiadala 2000 až 6000 mŕtvych.

Zemetrasenie v Turecku a silnejšie dotrasy zaznamenali aj seizmické stanice na Slovensku. Potvrdil to Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi SAV. Ako vysvetlil odborník, v oblasti dochádza k silným zemetraseniam vzhľadom na komplikovanú geológiu, kde sa stretávajú tri litosférické dosky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok