Ničivé zemetrasenie v Turecku spôsobilo veľké škody. Mohli by zodpovedať až dvom percentám HDP krajiny

TA3 ČTK
6.2.2023 11:19

Hospodárske škody spôsobené zemetrasením v Turecku sa pravdepodobne budú pohybovať v rozmedzí od jednej do desiatich miliárd dolárov. Mohli by tak zodpovedať až dvom percentám hrubého domáceho produktu (HDP) Turecka. Podľa serveru CNN to vyplýva zo správy americkej geologickej služby USGS.

Ničivé zemetrasenie v Turecku spôsobilo veľké škody. Mohli by zodpovedať až dvom percentám HDP krajiny
TASR/AP

Ničivé zemetrasenie si vyžiadalo stovky mŕtvych. Podľa tureckej vlády sa zrútilo viac ako 1700 domov, medzi nimi aj nemocnica v Iskendrune. Zemetrasenie zasiahlo aj susednú Sýriu.

Turecká líra zostúpila voči doláru na rekordné minimum, oslabovali aj turecké akcie. Istanbulská burza dočasne pozastavila obchodovanie s akciami niekoľkých podnikov z oblasti zasiahnutej zemetrasením. Podľa analytika Piotra Matysa zo spoločnosti In Touch Capital Markets zemetrasenie prehlbuje neistotu pred prezidentskými a parlamentnými voľbami, ktoré sú plánované na máj.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že ropovod Kirkúk-Ceyhan, ktorý prepravuje ropu z Iraku do Turecka, zemetrasenie nepoškodilo. Vyžiadalo si však pozastavenie prevádzky ropného terminálu Ceyhan na juhu Turecka. Kvôli zemetraseniu sa podľa štátneho prevádzkovateľa ropovodov a plynovodov BOTAS tiež prerušili dodávky plynu do niektorých tureckých provincií.

Ruská spoločnosť Rosatom uviedla, že jadrová elektráreň, ktorú stavia na juhu Turecka, neutrpela v dôsledku zemetrasenia žiadne škody. Firma teraz zisťuje, či môže bezpečne pokračovať vo výstavbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok