FOTO: Sýriu a Turecko v pondelok zasiahli silné zemetrasenia, zahynulo viac ako 9500 ľudí

ta3 ČTK TASR
6.2.2023 06:44

Zemetrasenie, ktoré v pondelok otriaslo Tureckom a Sýriou, si vyžiadalo už takmer 9500 obetí, z toho na 2500 na sýrskej strane hranice. Uviedli to dnes zahraničné agentúry s odvolaním sa na oficiálne štatistiky oboch krajín. Záchranné tímy pracovali v oblasti cez noc v snahe vyslobodiť zo sutín budov preživších, šance na záchranu zasypaných sú ale aj vzhľadom na mrazivé teploty stále menšie.

FOTO: Sýriu a Turecko v pondelok zasiahli silné zemetrasenia, zahynulo viac ako 9500 ľudí
TASR/AP

Smúti aj pápež

Pápež František je "hlboko zarmútený" stratami na životoch. Oznámil to v pondelok Vatikán, informujú agentúry AFP a Reuters. "Jeho svätosť pápež František bol hlboko zarmútený, keď sa dozvedel o obrovských stratách na životoch spôsobených zemetrasením... Všetkých, ktorých zemetrasenie zasiahlo, uisťuje o svojej duchovnej blízkosti," uviedol vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

Minúta ticha

Sýrska vláda v pondelok požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc. Ako s odvolaním sa na vyhlásenie sýrskeho ministerstva zahraničných vecí informovala agentúra AFP, Sýria svoju žiadosť o pomoc adresovala členským štátom OSN, Medzinárodnému výboru Červeného kríža a ďalším humanitárnym organizáciám.

Obete ničivého zemetrasenia, pri ktorom v Sýrii a Turecku podľa najnovšej bilancie zahynulo viac ako 2300 ľudí, si v pondelok minútou ticha uctilo Valné zhromaždenie OSN.Generálny tajomník OSN António Guterres vo svojom vyhlásení uviedol, že tímy OSN sú na mieste, analyzujú situáciu, zbierajú informácie a poskytujú pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením a dotrasmi.

"Spoliehame sa na medzinárodné spoločenstvo, že pomôže tisícom rodín postihnutých touto katastrofou, z ktorých mnohé už naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc v ťažko dostupných oblastiach," zdôraznil Guterres vo svojom vyhlásení.

Turecký ropný terminál neďaleko Ceyhanu, odkiaľ odchádzajú lode s ropou z Iraku a z Azerbajdžanu, pozastavil kvôli rozsiahlemu zemetraseniu činnosť, v ďalšom významnom tureckom prístave v Iskenderune vypukol požiar. Uviedla to agentúra Reuters. Ropovody z Iraku a Azerbajdžanu ale poškodené nie sú a škody nie sú ani na produktovodách, ktoré dopravujú plyn do Európy.

Zachránili osemnásťmesačné dieťa

Záchranárom v sýrskom meste Azáz sa podarilo zo sutín domu zachrániť osemnásťmesačnú Raghad Ismáílovú. Väčšina členov jej rodiny, vrátane jej matky, ale také šťastie nemala.

Zo sutín domu vytiahli ráno malú Raghad nezranenú. Strýko, ktorý sa o ňu hneď začal starať, uviedol, že pri otrasoch prišli o život dvaja jej súrodenci a tiež matka, ktorá bola tehotná. Batoľa posedávalo na vankúšoch, bolo prikryté dekou a jedlo chleba. Aby prečkalo chladné počasie, malo pri sebe aj kamienky, opísal spravodajca agentúry Reuters.

"Otec utrpel vážne zranenie chrbta, jeho mladšia dcéra je v poriadku. Jeho tehotná žena, päťročná dcéra a štvorročný syn zomreli," uviedol strýko, ktorý sa predstavil ako Abú Husám. Ako dodal, ďalšia rodina, ktorá žila v dome, matka a tri deti, boli zachránené.

Rodina Ismáílových pochádza pôvodne z mesta Múrak v provincii Hamá. Do Azázu, ktorý leží neďaleko tureckých hraníc, sa dostali počas 11 rokov trvajúcej sýrskej vojny. Mesto Azáz majú pod kontrolou povstalci bojujúci proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok