Najväčšie kuriozity sveta: Pavúky dokážu snívať, hady majú klitoris a klimatická kríza mení farbu kvetov

ta3/nf
11.2.2023 00:00

Prinášame vám 20 najväčších kuriozít z celého sveta. Zamerali sme sa na pozitívne a zaujímavé zvláštnosti z oblasti prírody, vedy aj gastronómie.

Najväčšie kuriozity sveta: Pavúky dokážu snívať, hady majú klitoris a klimatická kríza mení farbu kvetov
TASR/Ján Krošlák

Ľudia

Použitie orgánov po smrti

Vedci z Yalovej Univerzity zachovali funkciu viacerých prasacích orgánov vrátane mozgu, srdca, pečene a obličiek celú hodinu po smrti zvierat. Výskum by jedného dňa mohol pomôcť predĺžiť životaschopnosť ľudských orgánov určených na život zachraňujúce transplantácie, z ktorých sa tisíce ročne vyhodia, pretože sa okamžite nezachovajú, uviedol National Geographic.

Rekord v rámci Parížskej dohody

Keď 174 svetových lídrov podpísalo Parížsku dohodu na Deň Zeme v roku 2016 v sídle Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku, bol to najväčší počet krajín, ktoré sa kedy stretli, aby podpísali čokoľvek v jeden deň. Cieľom dohody je bojovať proti zmene klímy a urýchliť akcie a investície potrebné na posilnenie globálneho úsilia v oblasti klímy, informuje magazín Best Life.

Hlavný poradca exprezidenta Baracka Obamu Brian Deese sa vtedy vyjadril pre Medium.com o historickej dohode: "Je to najvyšší počet krajín vôbec, ktoré kedy podpísali medzinárodnú dohodu len za jeden jediný deň.“

Nový Zéland a domáci miláčikovia

Zdá sa, že ľudia, ktorí žijú na Novom Zélande, milujú spoločnosť zvierat. Až 68 % domácností v krajine vlastní domáceho miláčika, čo je viac ako ktorýkoľvek iný národ na svete. Američania tiež milujú chlpatých priateľov a preto má viac ako polovica všetkých domácností psa alebo mačku, či oboje.

Pes TASR/Jaroslav Novák

Južný Sudán je najmladšia krajina na svete

Niektoré krajiny sú staré stovky rokov, zatiaľ čo iné môžu sledovať históriu svojho národa tisíce rokov dozadu. Južný Sudán v severnej Afrike však získal svoju nezávislosť od Sudánu až v roku 2011, čo z neho v súčasnosti robí najmladšiu krajinu na svete.

Múzeum zlého umenia

Nachádza sa tu viac ako 600 kusov umenia, ktoré by v inom múzeu určite "neprešli" a dostalo by sa im len škaredých pohľadov. Tu však vynikajú. Múzeum, ktoré sídli za toaletami v starom suteréne v meste Dedham v štáte Massachusetts, prijíma iba tak zlé umenie, ktoré je škoda ignorovať, uvádza CNN.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok