Najväčšie kuriozity sveta: Pavúky dokážu snívať, hady majú klitoris a klimatická kríza mení farbu kvetov

ta3/nf
11.2.2023 00:00

Prinášame vám 20 najväčších kuriozít z celého sveta. Zamerali sme sa na pozitívne a zaujímavé zvláštnosti z oblasti prírody, vedy aj gastronómie.

Najväčšie kuriozity sveta: Pavúky dokážu snívať, hady majú klitoris a klimatická kríza mení farbu kvetov
TASR/Ján Krošlák

Kvety menia farbu

Výskum vedcov z Clemson University v Južnej Karolíne ukázal, že zmena klímy ovplyvňuje odtiene kvetov. Zmeny teploty od roku 1895 spôsobili, že niektoré kvety zmenili z fialovej na bielu a iné z bielej na fialovú, uviedol americký magazín Best Life.

"Druhy, ktoré zaznamenali väčší nárast teploty, mali tendenciu znižovať pigmentáciu, ale tie, ktoré zaznamenali vyšší nárast sucha, mali tendenciu zvyšovať pigmentáciu," povedala doktorandka z oddelenia biologických vied Cierra Sullivanová.

Pigmentácia kvetov absorbujúca ultrafialové žiarenie sa za posledných 75 rokov globálne zvýšila v reakcii na oslabenú ozónovú vrstvu. Štúdia sa zaoberá aj tým, ako by zmeny farby kvetov mohli ovplyvniť správanie opeľovačov, ktorí majú UV fotoreceptory a tie im umožňujú detekovať vzory, ktoré nie sú viditeľné pre ľudské oči.

Všetky pandy patria Číne

Všetky pandy na svete patria Číne a zoologické záhrady na celom svete ich majú len požičané. Ako funguje Panda diplomacy? Čína požičia pandy zoologickej záhrade v inej krajine. Zoo musí platiť ročný poplatok – zvyčajne vo výške  500 000 až 1 milión dolárov za kus (približne 450 000 až 900 000 eur), aby si pandy mohla nechať aspoň niekoľko rokov. Zvieratá väčšinou slúžia ako veľvyslanci dobrej vôle pre Čínu, zatiaľ čo podľa odborníkov zmierňujú autoritársky obraz krajiny.

Čo je pandia diplomacia? Roztomilých čínskych veľvyslancov si zoo len prenajímajú TASR/AP

Mravce môžu odhaliť rakovinu

Mravce majú schopnosť rozpoznať v moči pach rakoviny. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval server Sky News. Tento hmyz by mohol byť využívaný ako efektívny a lacný spôsob identifikácie nádorových ochorení u pacientov. Vedci už predtým zistili, že niekoľko typov rakoviny mení pach moču. Teraz sa im ale vôbec po prvýkrát podarilo dokázať, že mravce ho dokážu rozpoznať.

"Mravce môžu byť použité ako biodetektory na rozlíšenie zdravých jedincov od tých s nádorom. Možno ich ľahko vycvičiť, rýchlo sa učia, sú veľmi efektívne a ich chov nie je nákladný," uviedla autorka štúdie Patrizia d'Ettorreová z parížskej vysokej školy Sorbonna.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok