Najväčšie kuriozity sveta: Pavúky dokážu snívať, hady majú klitoris a klimatická kríza mení farbu kvetov

ta3/nf
11.2.2023 00:00

Prinášame vám 20 najväčších kuriozít z celého sveta. Zamerali sme sa na pozitívne a zaujímavé zvláštnosti z oblasti prírody, vedy aj gastronómie.

Najväčšie kuriozity sveta: Pavúky dokážu snívať, hady majú klitoris a klimatická kríza mení farbu kvetov
TASR/Ján Krošlák

Príroda a veda

Najmenšie slimáky na svete

Počas hľadania nových druhov zvierat v pôde v juhovýchodnej Ázii, vedci narazili na hŕstku nových druhov slimákov, z ktorých sú dva menšie ako tie, ktoré sme doteraz poznali. Jeden z nich pomenovali Angustopila psammion, čo je výstižné, pretože slovo psammion pochádza zo starogréčtiny a znamená "zrnko piesku". Tento druh žije v stenách vietnamských jaskýň a meria v priemere iba 0,6 milimetra.

Druhý slimák je o niečo väčší a bol objavený v laoskej vápencovej rokline. Má škrupinu so špicatými výčnelkami zdobenými guľôčkami podobnými bahnu, čo sú pravdepodobne fekálne pelety, odtiaľ pochádza aj jej názov A. coprologos z gréčtiny "zberač hnoja".

Pavúky snívajú

Daniela Roesslerová, ekologička z Univerzity v Kostnici, bežne robí terénny výskum v amazonskom dažďovom pralese. Počas pandémie v roku 2020 sa však zamerala na skákajúce pavúky, ktoré obývajú pole neďaleko jej domu v Trieri v Nemecku. Všimla si, že niekedy, keď malé pavúkovce driemu, visia na hodvábnom vlákne so stočenými nohami – a občas sebou trhnú, ako keby v agónii, píše National Geographic.

"Spôsob, akým sa trhali, ma prinútil premýšľať o snívaní psov a mačiek," hovorí Roesslerová. Založila teda laboratórium na ich pozorovanie a výsledná štúdia zverejnená tento rok odhaľuje, že skákajúce pavúky zažívajú stav podobný spánku s rýchlymi pohybmi očí podobnými tým, ktoré boli pozorované u ľudí vo sne.

Hady majú klitoris

Podľa novej štúdie vedci zistili, že samice hadov majú klitoris. "Je to dosť tabuizovaná oblasť. O ženských pohlavných orgánoch sa v spoločnosti veľa nehovorí, niektorí sa tvária akoby ani neexistovali, nieto aby ich mal ešte had," povedala vedúca autorka štúdie a doktorandka na University of Adelaide v Austrálii Megan Folwellová, uvádza americký web CNN.

Folwellová sa rozhodla preskúmať ženské pohlavné orgány hadov po tom, čo si všimla, že touto témou sa zaoberalo veľmi málo výskumov. Zistila, že orgán sa líšil medzi jednotlivými typmi hadov, pričom u niektorých zaberal väčšinu oblasti predného chvosta.

"Ľudia sa nepozerali dôsledne a bolo ťažké ho nájsť. Pri niektorých druhoch hadov bolo veľmi náročné nájsť tento orgán,“ vysvetlila Folwellová a dodala, že niektorí vedci si predtým zamieňali klitorisy u hadov za pachové žľazy.

Hady Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok