Spoznajte Madrid: mesto futbalu, múzeí i kalamárových sendvičov

ta3/Milan Špak
5.2.2023 00:00

Hlavné mesto Španielska je metropolou, ktorá toho mnoho ponúka. V prvom rade je mestom futbalu, a to najmä vďaka Realu Madrid. Okrem toho si však turisti môžu pozrieť množstvo múzeí, prejsť sa po "španielskej Broadway" alebo si pochutiť na typických kalamárových sendvičoch.

Spoznajte Madrid: mesto futbalu, múzeí i kalamárových sendvičov
Profimedia

Význam pre mesto

Zápasy Realu Madrid a Atlética Madrid patria medzi tie najsledovanejšie futbalové stretnutia na svete. Stále sa však nemôžu rovnať sledovanosti El Clásica, teda duelu Realu Madrid a Barcelony. Podľa denníka AS každý tento zápas sleduje približne 650 miliónov divákov po celom svete. El Clásico má aj politický význam. Zatiaľ čo Real Madrid symbolizuje španielsky nacionalizmus, mnohí Barcelončania odmietajú, že Katalánsko je súčasťou Španielska, píše portál Bleacher Report.

Futbal je hlavnou atrakciou nielen pre mnohých tamojších obyvateľov a fanúšikov, ale aj pre turistov z celého sveta, ktorí často prichádzajú do španielskej metropoly len za futbalom. "Keď sa v Madride hrá futbalový zápas, je prakticky nemožné nevšimnúť si párty atmosféru a eufóriu v uliciach," uvádza turistický portál Local Tuk Tuk

Obľúbenou aktivitou sú aj prehliadky štadiónov. Návštevníci si môžu pozrieť útroby týchto futbalových svätostánkov a majú možnosť sa dozvedieť všetko o histórii a zaujímavostiach klubov. Len máloktorý fanúšik odíde zo štadiónov Santiaga Bernabeua či Wanda Metropolitano bez toho, aby si v oficiálnom fanúšikovskom obchode nekúpil dres, šál či iný spomienkový predmet.

Najpopulárnejší šport na planéte zohráva dôležitú úlohu aj v umení a kultúre. V Museo de Cera nájdete voskové figuríny tých najväčších hviezd, ktoré behali po španielskych trávnikoch. Či už ide o legendy Cristiana Ronalda či Ikera Casillasa z Realu, Fernanda Torresa z Atlética alebo španielske ikony Barcelony ako Andrés Iniesta.

Dôležitý pre ekonomiku

Z ekonomického hľadiska je futbal taktiež mimoriadne dôležitý nielen pre Madrid, ale pre celé Španielsko. Podľa Správy o ekonomickom, fiškálnom a spoločenskom dopade profesionálneho futbalu v Španielsku z roku 2018, ktorú vypracovala La Liga, profesionálny futbal prináša španielskej ekonomike 15,68 miliardy eur ročne a v roku 2017 zamestnával 185-tisíc ľudí.

Významne futbal pomáha aj vlastníkom a prevádzkarom barov a reštaurácií. V spomenutej správe sa píše, že vďaka vysielaniu zápasov La Ligy zarobili za rok španielske bary vyše 1,2 milióna eur a vzniklo viac než 19 400 pracovných miest.

Tieto čísla zahŕňajú údaje z celého Španielska, no je zrejmé, že ekonomika Madridu ako najväčšieho mesta významne profituje z toho, že má dva špičkové európske kluby. Tie do mesta lákajú fanúšikov z celého sveta, ktorí vo veľkom míňajú nielen za vstupenky na zápasy, ale aj v baroch, reštauráciách, či vstupnom na ďalšie turistické atrakcie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok