Spoznajte Madrid: mesto futbalu, múzeí i kalamárových sendvičov

ta3/Milan Špak
5.2.2023 00:00

Hlavné mesto Španielska je metropolou, ktorá toho mnoho ponúka. V prvom rade je mestom futbalu, a to najmä vďaka Realu Madrid. Okrem toho si však turisti môžu pozrieť množstvo múzeí, prejsť sa po "španielskej Broadway" alebo si pochutiť na typických kalamárových sendvičoch.

Spoznajte Madrid: mesto futbalu, múzeí i kalamárových sendvičov
Profimedia

Madrid je jedným z najväčších miest v Európskej únii, žijú v ňom vyše tri milióny ľudí, pričom madridská aglomerácia je domovom pre viac ako šesť miliónov obyvateľov. Sídli tam vláda aj španielsky kráľ. Ako píše Encyclopedia Britannica, Madrid nie je len politickým, ale aj ekonomickým a kultúrnym centrom krajiny.

Futbal na prvom mieste

Hlavné mesto Španielska je domovom historicky najúspešnejšieho futbalového klubu na svete Realu Madrid. "Biely balet", ako sa mu hovorí, hráva svoje zápasy na štadióne Santiaga Bernabeua, ktorý má kapacitu viac než 80-tisíc miest, a už niekoľko rokov prechádza rekonštrukciou. Klub vznikol v roku 1902 a za vyše 120 rokov svojej existencie sa mu podarilo získať 35 španielskych ligových titulov, 19 španielskych pohárov, 14 titulov v Lige majstrov, dva poháre UEFA, sedem titulov na Majstrovstvách sveta klubov či päť Superpohárov UEFA. Získal ocenenie FIFA za najlepší klub 20. storočia.

S tímom sa spájajú mená ako Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskás, Francisco Gento, Iker Casillas, Raul, Roberto Carlos, Zinedine Zidane, Ronaldo, Figo či v posledných rokoch Sergio Ramos, Karim Benzema alebo najlepší strelec v histórii klubu a päťnásobný držiteľ Zlatej lopty pre najlepšieho hráča sveta Cristiano Ronaldo.

Najväčším mestským rivalom "pusiniek" je Atlético Madrid. Tento klub, ktorého história siaha do roku 1903, sa za posledných 15 rokov zaradil do európskej špičky. Je jedenásťnásobným šampiónom najvyššej španielskej ligovej súťaže a desaťnásobným víťazom španielskeho pohára. V rokoch 2010, 2011 a 2018 vyhral Pohár UEFA, respektíve Európsku ligu. V rokoch 2014 a 2016 si Atlético zahralo aj vo finále Ligy majstrov, v oboch prípadoch podľahlo práve Realu Madrid.

Medzi najvýznamnejšie osobnosti histórie Atlética Madrid patria najlepší strelec klubu a bývalý tréner španielskeho národného tímu Luis Aragonés, Fernando Torres, Diego Godín, Adelardo Rodríguez, Diego Simeone, Koke, Diego Forlán či Antoine Griezmann. Klub od roku 2017 hráva svoje zápasy na modernom štadióne Wanda Metropolitano s kapacitou vyše 68-tisíc divákov.

Ďalšími poprednými španielskymi klubmi, ktoré sídlia v hlavnom meste sú Rayo Vallecano a Getafe. Oba tieto tímy sú pravidelnými účastníkmi La Ligy, najvyššej ligovej súťaže. 

Real, Atlético a Rayo Vallecano majú v meste špecifickú fontánu, kde sa konajú oslavy po úspechoch klubu. Tieto miesta sú významnými pamiatkami pre cestovný ruch a v prípade titulov Realu či Atlética sa tam zhromažďujú desaťtisíce ľudí. Pri Fuente de Cibeles oslavujú hráči a fanúšikovia Realu, Fuente de Neptuno je posvätným miestom pre "Atleti" a pri fontáne Asamblea de Madrid slávia skromnejšie úspechy priaznivci Rayo Vallecano.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok