Spoznajte Madrid: mesto futbalu, múzeí i kalamárových sendvičov

ta3/Milan Špak
5.2.2023 00:00

Hlavné mesto Španielska je metropolou, ktorá toho mnoho ponúka. V prvom rade je mestom futbalu, a to najmä vďaka Realu Madrid. Okrem toho si však turisti môžu pozrieť množstvo múzeí, prejsť sa po "španielskej Broadway" alebo si pochutiť na typických kalamárových sendvičoch.

Spoznajte Madrid: mesto futbalu, múzeí i kalamárových sendvičov
Profimedia

Čo vidieť? 

Jednou z takýchto atrakcií je múzeum a umelecká galéria Museo del Prado. Ako sa píše na oficiálnej stránke múzea, budovy navrhol architekt Juan de Villanueva v roku 1785. Postavili ich ako sídlo Prírodovedného kabinetu na príkaz kráľa Karola III. Novým Kráľovským múzeom obrazov a sôch sa stali až rozhodnutím panovníkovho vnuka kráľa Ferdinanda VII.

Podľa turistického portálu Lonely Planet je v Museo del Prado uložených viac než 7000 obrazov, pričom vystavených je zhruba 1500 malieb, ktoré "otvárajú okno do historických rozmarov španielskej duše". Galérii dominujú diela Diega Velázqueza, ktorý sa v 17. storočí preslávil ako dvorný maliar a autor portrétov členov kráľovskej rodiny, a jeho nasledovníka Francisca Goyu, ktorý sa na kráľovský dvor dostal koncom 18. storočia. V múzeu sa nachádza aj kolekcia približne 700 sôch.

Parque del Buen Retiro je najznámejším parkom v Madride a jedným z najobľúbenejších miest turistov aj miestnych. Približne 118 hektárov zelene sa nachádza priamo v centre mesta. Park aj s jeho záhradami vznikli v polovici 17. storočia a slúžili ako miesto oddychu pre kráľa Filipa IV., uvádza sa na webe Civitalis Madrid.

"Park Retiro je plný atrakcií, ktoré treba vidieť, ako sú pamätníky, galérie, sochy, jazerá a nádherné budovy. Každý deň je tu tiež množstvo aktivít, od jogy, korčuľovania, bábkových predstavení, hudobníkov, veštcov a stánkov s jedlom a rôznym tovarom," píše tento madridský turistický portál.

Puerta del Sol je najznámejším madridským námestím. Je križovatkou historických a najrušnejších ulíc metropoly, informuje oficiálny turistický web mesta Madrid. Okrem sídla madridskej regionálnej vlády sa tam nachádzajú aj slávne hodiny, pod ktorými sa na Silvestra zhromažďujú tisíce ľudí, aby privítali príchod nového roka.

Najslávnejšou madridskou ulicou je Gran Vía. Tento bulvár je plný butikov, reštaurácií a barov. Nachádza sa na ňom množstvo divadiel a kín. Aj keď je veľa z nich už zatvorených, Gran Vía si udržiava povesť "španielskej Broadway", uvádza portál Civitalis Madrid. Ulica je taktiež jedným z hlavných centier nočného života v Madride, práve vďaka množstvu reštaurácií, barov a klubov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok