FOTO: Ronaldo neuspel, Messi má ešte šancu. V Katare sa lúči najsilnejšia generácia histórie

ta3/Milan Špak
18.12.2022 00:00

Katar jeden po druhom opúšťajú velikáni futbalového sveta. Pre mnohých z nich išlo o poslednú príležitosť zapísať sa do histórie. Lúčia sa s pódiom majstrovstiev sveta, ktoré im tak dlho patrilo.

FOTO: Ronaldo neuspel, Messi má ešte šancu. V Katare sa lúči najsilnejšia generácia histórie
AP Photo/Petr David Josek

Bezmocný Luis Suárez na striedačke nedokázal zadržať slzy. Cristiano Ronaldo si po záverečnom hvizde dokázal udržať kamennú tvár, no v tuneli ho premohli emócie a plač. Iní, ako Romelu Lukaku a Edinson Cavani, útočili na akýkoľvek neživý predmet, ktorý im skrížil cestu, píše The New York Times.

Niektorým sa podarilo privítať koniec s gráciou, Robert Lewandowski sa rozlúčil s úsmevom na perách a spokojný, že sa mu podarilo na MS konečne skórovať. Sergio Busquets len smutne pokrútil hlavou po zahodenej penalte, ktorá pochovala španielske ťaženie. Luka Modrič sa pri odchode z ihriska počas semifinále dočkal potlesku v stoji od celého štadióna.

V hre ostáva Argentína, ktorú do finále dotiahol podľa mnohých najlepší hráč histórie Lionel Messi. Bez ohľadu na to, či zažije podobné sklamanie ako po finálovom zápase proti Nemecku v roku 2014, alebo si konečne siahne na vytúženú trofej, bude to pre neho posledný zápas na svetových šampionátoch.

Dominantná generácia

V priebehu posledných štyroch týždňov sa občas zdalo, že tieto majstrovstvá sveta sú v podstate oslavným turné pre Messiho a Ronalda. Takmer dve desaťročia boli ústrednými postavami svetového futbalu. Tento turnaj nemôže byť iný, znamenal predsa ich poslednú šancu dosiahnuť jediný úspech, ktorý im stále uniká. Obaja nesú pochodeň tej najhviezdnejšej skupiny hráčov, ktorá kedy behala po futbalových trávnikoch. 

Spolu s Messim a Ronaldom sa v Katare predstavili nielen Lewandowski, Suárez, Modrič a Busquets, ale aj Neymar, Thomas Müller, Manuel Neuer, Jordi Alba, Eden Hazard, Kevin De Bruyne či Daniel Alves a ďalší. Niektorí si na šampionáte zahrať nemohli. Benzemu s Pogbom vyradili zranenia, Sergio Ramos sa nevošiel do španielskej nominácie.

Zdá sa, že tieto mená dominujú najpopulárnejšiemu športu planéty už celú večnosť. Je to desať rokov, odkedy sa Hazard stal hráčom Chelsea a jedenásť od prestupu Neymara do Barcelony. Prešlo dvanásť rokov, čo Busquets a Alba vyhrali majstrovstvá sveta so Španielskom a trinásť, odkedy Benzema prestúpil do Realu Madrid.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok