Dubček a Mikloško podľa Zajaca videli Budajov spis. ŠtB podvádzal, tvrdí Miklovič

ta3
1.2.2023 21:01

Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal spoluprácu s ŠtB a potom tajnej službe klamal. Išlo o vedomú spoluprácu s bývalým režimom? Hosťami boli hovorca Ústavu pamäti národa (ÚPN) Michal Miklovič a bývalý poslanec Peter Zajac.

20230201_tema_dna_11.jpg
TA3

„Tento zväzok tajného spolupracovníka bol považovaný za stratený,“ povedal hovorca Ústavu pamäti národa (ÚPN) Michal Miklovič. Uviedol, že sa našiel pri historickom výskume vo vojenskom archíve v českom Olomouci. Dokonca sa zväzok podľa hovorcu nachádzal v inom vyšetrovacom spise. Tvrdí, že zväzok bol v Česku pre súdny spor.

„Pozerám sa na to dnes, ako som to vnímal v roku 1999,“ uviedol bývalý poslanec Peter Zajac. „Koncom mája sa ukázalo, že medzi tými, ktorí neboli lustrovaní, je Ján Budaj,“ uviedol o informácii, ktorú mal Zajacovi povedať Václav Havel. Bol to podľa neho pre SDK veľký problém, keďže sa to dozvedeli týždeň pred voľbami. „Ján Budaj bol jedným z lídrov nežnej revolúcie,“ dodal Zajac o Budajovej nelustrácii.

Dubček a Mikloško o tom vedeli

„Ja som ten spis nevidel,“ uviedol Zajac a pokračoval, že vie o tom, že spis videli Alexander Dubček a František Mikloško. Upresnil, že sa tak stalo po voľbách, nie pred nimi. „Nebolo to nejaké tajomstvo,“ skonštatoval bývalý poslanec. Podľa Zajaca mal mať Budaj o svojej spolupráci s ŠtB tlačovú konferenciu v sídle hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) v roku 1999, konkrétne v deň volieb. Zdôraznil, že tento text bol verejne dostupný od vyhlásenia. „On sám hovoril o tom, že podpísal spoluprácu a spolupracoval,“ dodal Zajac o spolupráci, ktorú ŠtB označila za neseriózneho spolupracovníka.

„Ten spis je do veľkej miery skartovaný,“ uviedol Miklovič. V zväzku je podľa jeho vlastných slov iba niekoľko dokumentov. „Za dôležité považujem vlastnoručné prehlásenie o mlčanlivosti Jána Budaja a návrh na ukončenie spolupráce,“ pokračoval o spisoch. „Ján Budaj neposkytoval všetky informácie, ktoré mal k dispozícii, priamo tam je napísané, že podvádzal príslušníkov ŠtB,“ povedal hovorca ÚPN. Uviedol, že ŠtB jeho spoluprácu považovala za nedostatočnú a hodnotila ho ako proti-režimovú osobu.

Hosťom druhej časti relácie Téma dňa bol politológ Jozef Lenč. Celú reláciu nájdete v archíve.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok