Dubček a Mikloško podľa Zajaca videli Budajov spis. ŠtB podvádzal, tvrdí Miklovič

ta3
1.2.2023 21:01

Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal spoluprácu s ŠtB a potom tajnej službe klamal. Išlo o vedomú spoluprácu s bývalým režimom? Hosťami boli hovorca Ústavu pamäti národa (ÚPN) Michal Miklovič a bývalý poslanec Peter Zajac.

20230201_tema_dna_11.jpg
TA3

Minulosť a Slovensko

„Na Slovensku existuje syndróm, o ktorom rozprávajú Česi, a to je historický revizionizmus,“ uviedol Zajac o našej histórii. „Prikrášľuje minulosť komunistickú a minulosť Slovenského štátu,“ pokračoval. Historické zabúdanie označil za riziko, proti ktorému vedie boj aj ÚPN. „Ústav je tu preto, aby sa zamedzilo tomuto zabúdaniu,“ vyzdvihol Zajac prácu a snahu ÚPN.

„Vyrovnávanie sa s minulosťou má viacero foriem,“ vyhlásil Miklovič. Trestnoprávnu rovinu vyrovnávania považuje za problematickú, keďže od týchto skutkov uplynulo už viac ako 30 rokov, a iba zločiny proti ľudskosti nemajú zákonné vypršanie. „Na vyrovnávanie sa s minulosťou používame sociálne zahanbenie,“ pokračoval o aktivitách UPN. „Mnohé veci, ktoré ŠtB robila, boli zločiny proti ľudskosti,“ uviedol Zajac. „Pokiaľ by sa to podarilo dokázať, bolo by to zmysluplné, pokračoval bývalý poslanec. Myslí si, že to má zmysel práve preto, aby sa tá pamäť nestratila. „To je dôležité, národ, ktorý nemá minulosť, alebo má len krásnu minulosť, tak ten má zlú budúcnosť,“ dodal Zajac.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok