Tourminátor, rekordér a šoumen ohlásil koniec. Kto je Peter Sagan?

ta3/Milan Špak
5.2.2023 06:00

Do histórie svetovej cestnej cyklistiky sa zapísal nezmazateľným spôsobom. Za sebou zanechá množstvo rekordov, ktoré sa budú prekonávať len ťažko, či už ide o sedem zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže na Tour de France, alebo tri tituly majstra sveta v rade. Peter Sagan sa po tejto sezóne rozlúči s pelotónom, aby sa pokúsil v Paríži získať olympijskú medailu na horskom bicykli.

Peter Sagan 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

V súťažnom ročníku 2014 prišlo prvé etapové víťazstvo už "tradične" na pretekoch Okolo Ománu a prvú bodovaciu súťaž Sagan vyhral na Tirreno-Adriatico. Na Miláno - San Remo nastúpil ako jeden z favoritov, opäť sa mu však nepošťastilo vyhrať, skončil desiaty. Na konci marca si pripísal víťazstvo na jednodňových pretekoch E3 Harelbeke. Prvýkrát sa zúčastnil vrcholu klasikárskej sezóny Paríž-Roubaix, pretekoch známych ako "Peklo severu". Na zradných mačacích hlavách obsadil pri premiére šieste miesto.

Následne piaty raz po sebe vyhral bodovaciu súťaž na Tour of California. Na Tour de France prvýkrát nevyhral ani jednu etapu, napriek tomu nedal v boji o zelený dres nikomu najmenšiu šancu. Súťaž vyhral so ziskom 431 bodov, pričom druhý Alexander Kristoff získal 282 bodov. Po trojročnej pauze sa predstavil aj na Vuelte, no po 14. etape z pretekov odstúpil.

Prestup a majster sveta

Informácie o Saganovom konci v Cannondale sa začali objavovať v lete 2014. Slovák napokon začiatkom augusta podpísal zmluvu s tímom Tinkoff-Saxo. Spolu s Petrom do tímu prestúpil aj jeho brat Juraj a za tím ruského miliardára Olega Tiňkova začali jazdiť od sezóny 2015. Na prvé víťazstvo v novom drese si Sagan musel počkať do šiestej etapy pretekov Tirreno-Adriatico, kde vyhral aj bodovaciu súťaž. Na jarných monumentálnych klasikách Miláno - San Remo a Okolo Flámska obsadil štvrté miesto a na Paríž-Roubaix skončil 23. pre poruchu bicykla.

Po dlhšom období bez víťazstva sa v máji vrátil vo veľkom štýle na obľúbenej Tour of California. Vyhral dve etapy vrátane individuálnej časovky, v poslednej etape predstihol lídra celkovej klasifikácie Juliana Alaphilippa a získal najcennejšie celkové prvenstvo v etapových pretekoch v kariére. Na Tour de France opäť pricestoval v úlohe najväčšieho favorita na zisk zeleného dresu a nesklamal. Hoci nevyhral etapu, päťkrát skončil druhý a dres získal s náskokom 66 bodov pred druhým Nemcom Greipelom.

Prekliatie druhých miest Sagan prelomil na Vuelte, kde uspel v záverečnom šprinte tretej etapy. V ôsmej etape doňho nepochopiteľne narazila usporiadateľská motorka, ktorá obiehala pelotón. Rozhorčený Sagan po páde etapu dokončil, no následne z pretekov odstúpil.

Chuť si napravil na majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v americkom Richmonde. Počas pretekov s hromadným štartom sa držal v úzadí, až kým sa 2,6 kilometra pred koncom neodtrhol z pelotónu. Nikto zo súperov včas nezareagoval a osamotený žilinský rodák s rozpaženými rukami preťal cieľovú čiaru. "Myslím si, že toto je moje najväčšie víťazstvo a som veľmi šťastný, pretože posledné tri týždne po Vuelte som toho veľa obetoval," povedal po pretekoch.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok