Tourminátor, rekordér a šoumen ohlásil koniec. Kto je Peter Sagan?

ta3/Milan Špak
5.2.2023 06:00

Do histórie svetovej cestnej cyklistiky sa zapísal nezmazateľným spôsobom. Za sebou zanechá množstvo rekordov, ktoré sa budú prekonávať len ťažko, či už ide o sedem zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže na Tour de France, alebo tri tituly majstra sveta v rade. Peter Sagan sa po tejto sezóne rozlúči s pelotónom, aby sa pokúsil v Paríži získať olympijskú medailu na horskom bicykli.

Peter Sagan 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Medzi profesionálmi 

Do profesionálneho pelotónu vstúpil Sagan ako 19-ročný v januári 2010. Jeho prvými etapovými pretekmi UCI Pro Tour bola Tour Down Under v Austrálii. Zviditeľnil sa na nich v druhej etape, ktorú dokončil po ťažkom páde a rany mu museli zošiť osemnástimi stehmi. V nasledujúcej tretej etape obsadil štvrté miesto a v piatej etape skončil na piatej priečke.

Prvých víťazstiev medzi profesionálmi sa dočkal na jar na šesťetapových pretekoch Paríž – Nice, keď si pripísal triumfy v tretej aj piatej etape a vyhral bodovaciu súťaž. Ďalšie etapové prvenstvo prišlo na Okolo Romandie vo Švajčiarsku, kde po prológu strácal necelú sekundu na celkového lídra. Následne vyhral prvú etapu a prvýkrát si tak v profesionálnom pelotóne obliekol žltý dres pre lídra celkovej klasifikácie pretekov. Predstavil aj na severoamerickom kontinente na prestížnej Tour of California, kde pridal ďalšie dve víťazstvá, konkrétne v piatej a šiestej etape. Zvíťazil v klasifikácii jazdcov do 24 rokov aj v bodovacej súťaži.

Pred súťažným ročníkom 2011 zmenil tím názov z Liquigas-Doimo na Liquigas-Cannondale. Peter Sagan povedal pre Gazzetta dello Sport, že jeho snom a cieľom je víťazstvo na jarnej klasike Miláno - San Remo, čo sa mu však nepodarilo, obsadil 17. miesto. Získal však celkové prvenstvá na dvoch etapových pretekoch - Okolo Sardínie a Okolo Poľska.

Práve po pretekoch Okolo Sardínie novinár John Wilcockson o Saganovi napísal: "Spôsob, akým Peter Sagan získal štyri víťazstvá na Sardínii, naznačuje, že jeho kariéra smeruje na najvyššie úrovne tohto športu. Možno sa dostane až tak ďaleko ako Eddy Merckx." V tejto sezóne sa Sagan zúčastnil aj prvej Grand Tour vo svojej kariére, predstavil sa na jeseň na španielskej Vuelte. Podarilo sa mu tam vybojovať tri etapové víťazstvá, vrátane poslednej etapy s finišom v Madride. V bodovacej súťaži skončil štvrtý. Za sezónu 2011 si pripísal na konto dokopy 11 etapových víťazstiev, zároveň sa prvýkrát stal majstrom Slovenska.

Premiérová Tour de France

Úvod roka Sagana zastihol v skvelej forme, vyhral bodovaciu súťaž na pretekoch Okolo Ománu, v marci vyhral po jednej etape na Tirreno-Adriatico a Tri dni De Panne, na klasike Miláno - San Remo skončil piaty. Svoju silu naplno demonštroval na Tour of California, kde vyhral päť z ôsmich etáp a s prehľadom vyhral bodovaciu súťaž. Podobný úspech zaznamenal aj Okolo Švajčiarska, so štyrmi etapovými víťazstvami taktiež ovládol bodovaciu súťaž.

Prvýkrát sa predstavil na najslávnejších cyklistických pretekoch Tour de France a rozhodne nesklamal. Svoje prvé víťazstvo zaznamenal po nevydarenom prológu hneď v prvej etape. Ďalšie prvenstvo dosiahol v tretej etape, keď svojim súperom v dojazde nedal šancu a do cieľa "dobehol".  

Z tretieho triumfu sa tešil v šiestej etape a do Paríža prišiel v zelenom drese pre víťaza bodovacej súťaže. Na Tour si pripísal aj zaujímavý bonus v podobe luxusného auta značky Porsche. Ako uviedol portál cyclingnews.com, s tímovým prezidentom Paolom Zanim sa totiž pred pretekmi stavil, že vyhrá aspoň dve etapy a získa zelený dres.

Rok 2013 začal v znamení zmeny názvu tímu na Cannondale. Prvé dve etapové víťazstvá prišli opäť na Okolo Ománu a znovu sa mu darilo aj na Tirreno-Adriatico, kde vyhral dve etapy. Tesne mu ušlo vysnívané víťazstvo na Miláno - San Remo, kde skončil druhý. Už tradične sa mu darilo na Tour of California a Okolo Švajčiarska, na ktorých vyhral po dve etapy a na oboch zvíťazil v bodovacej súťaži.

Na Tour de France ho čakala obhajoba zeleného dresu. Prvýkrát sa doňho obliekol po druhej etape a podarilo sa mu ho bez prerušenia priviezť až na Champs-Élysées, pričom v siedmej etape prišiel do cieľa ako prvý. V sezóne 2013 zaznamenal celkovo 22 etapových víťazstiev, najviac spomedzi všetkých cyklistov v profesionálnom pelotóne. Na piatich pretekoch ovládol bodovaciu súťaž. Prvýkrát bol na Slovensku vyhlásený za Športovca roka.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok