Tourminátor, rekordér a šoumen ohlásil koniec. Kto je Peter Sagan?

ta3/Milan Špak
5.2.2023 06:00

Do histórie svetovej cestnej cyklistiky sa zapísal nezmazateľným spôsobom. Za sebou zanechá množstvo rekordov, ktoré sa budú prekonávať len ťažko, či už ide o sedem zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže na Tour de France, alebo tri tituly majstra sveta v rade. Peter Sagan sa po tejto sezóne rozlúči s pelotónom, aby sa pokúsil v Paríži získať olympijskú medailu na horskom bicykli.

Peter Sagan 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Na začiatku sezóny 2016 musel Sagan pretrpieť päť druhých miest, kým sa v marci dočkal prvého triumfu, a to na klasike Gent – Wevelgem, po ktorom sa prvýkrát v kariére dostal na čelo svetového cyklistického rebríčka UCI. Veľkého víťazstva sa dočkal na monumente Okolo Flámska, keď posledných 14 kilometrov dokončil v individuálnom úniku. O týždeň neskôr sa na Paríž - Roubaix obdivuhodným spôsobom vyhol tesne pred ním padajúcemu Cancellarovi, a napokon skončil jedenásty.

Opäť sa mu darilo aj na Tour of California a Okolo Švajčiarska. V Spojených štátoch vyhral prvú a štvrtú etapu, pričom podľa očakávaní vyhral bodovaciu súťaž. Dve etapy vyhral aj na Okolo Švajčiarska, išlo o rekordné dvanáste a trináste etapové víťazstvá na týchto pretekoch. Po dvoch rokoch sa dočkal aj etapového víťazstva na Tour de France. Po triumfe v druhej etape sa prvýkrát na Tour obliekol do žltého dresu. Zvíťazil aj v etapách číslo 11 a 16 a v boji o zelený dres nedal žiadnu šancu Marcelovi Kittelovi. Sagan získal 470 bodov, pričom druhý Nemec 228.  

Rok 2016 bol zároveň olympijským rokom. Sagan sa rozhodol v Riu de Janeiro vrátiť ku koreňom. Profil trate cestných pretekov mu nevyhovoval, preto sa rozhodol pretekať v horskej disciplíne cross-country. Napriek tomu, že štartoval z posledného 50. miesta, počas niekoľkých kôl sa dostal na tretiu priečku a z boja o medailu ho napokon vyradil nešťastný defekt. Sagan neľutoval to, že sa rozhodol vynechať cestné preteky. "Rozhodnutie pretekať na horských bicykloch padlo v januári, všetko je minulosťou," citoval Slováka portál Cycling Weekly.

V septembri sa vo francúzskom Plumelecu konali prvé majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike a Saganovi sa v nich podarilo zvíťaziť, keď v závere prešprintoval Juliana Alaphilippea a Daniela Morena Fernandeza. Tento triumf bol však len predkrmom toho, čo fanúšikov slovenskej hviezdy čakalo na majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v katarskej Dohe. Už 180 kilometrov pred koncom pretekov sa pelotón roztrhal do viacerých skupín. Skupina osemnástich preživších si to v katarskej horúčave rozdala v záverečnom špurte, pričom Sagan nechal za sebou na cieľovej rovinke Marka Cavendisha a obhájil titul majstra sveta. "Neverím tomu, som stále v šoku," povedal v rozhovore krátko po pretekoch.

Kontroverzná kolízia a tretí titul

Počas leta 2016 sa Sagan opäť stal horúcim artiklom na trhu s jazdcami. Stalo sa tak po tom, čo svetlo sveta uzrela správa, že tím Tinkoff-Saxo po sezóne v profi pelotóne skončí. Prvého augusta bolo oficiálne potvrdené, že Sagan sa od nasledujúcej sezóny stane členom tímu Bora-Hansgrohe. Ročník 2017 Sagan opäť začal sériou druhých miest. Na striebornej priečke prišiel do cieľa v troch etapách austrálskej Tour Down Under aj v jednodňových februárových pretekoch Omloop Het Nieuwsblad. Prvého víťazstva v novom tíme sa však dočkal už na druhý deň na Kuurne–Brusel–Kuurne.

Po dvoch víťazstvách na Tirreno–Adriatico sa opäť nedočkal vytúženého triumfu na Miláno - San Remo, kde skončil druhý. Smolu mal aj na Okolo Flámska, kde spadol po tom, čo sa mu zachytila ruka pravdepodobne o jednu z búnd prevesených cez bariéru a stratil kontrolu nad bicyklom. Chuť si napravil na Okolo Švajčiarska kde šiesty raz vyhral bodovaciu súťaž. Na Tour de France chcel získať šiesty zelený dres v rade. Vykročil tým správnym smerom, keď vyhral tretiu etapu. V hromadnom dojazde štvrtej etapy sa dostal do kontaktu s Markom Cavendishom, ktorý následne narazil do bariéry a spadol. Sagan skončil v etape druhý, no následne bol z celých pretekov diskvalifikovaný.

Rozhodnutie vyvolalo veľké rozhorčenie nielen medzi fanúšikmi, ale aj medzi odborníkmi. Podľa mnohých z nich bolo vylúčenie Sagana prehnanou reakciou a nezmyselným rozhodnutím. "Nielenže je aktuálnym majstrom sveta v cestnej cyklistike a víťazom piatich zelených dresov po sebe, ale je aj najpopulárnejším cyklistom planéty. Vylúčenie Sagana z najväčšieho cyklistického podujatia je ekvivalentom vylúčenia LeBrona Jamesa z celej finálovej série NBA," napísal vtedy magazín Forbes.

Po predčasnom konci na Tour sa Sagan rozhodol vynechať Vueltu a všetko podriadiť príprave na zisk rekordného tretieho titulu majstra sveta v rade. Dva týždne pred šampionátom získal jubilejné sté víťazstvo v profesionálnom pelotóne, a to na jednodňových pretekoch Grand Prix Cycliste de Québec. Majstrovstvá sa konali v Nórsku a Sagan uspel v hromadnom šprinte pred domácim Alexandrom Kristoffom a Austrálčanom Michaelom Matthewsom. "Sagan perfektne načasoval šprint a vyhral tretí svetový titul po sebe," zhodnotil záver pretekov britský The Guardian.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 4 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok