Tourminátor, rekordér a šoumen ohlásil koniec. Kto je Peter Sagan?

ta3/Milan Špak
5.2.2023 06:00

Do histórie svetovej cestnej cyklistiky sa zapísal nezmazateľným spôsobom. Za sebou zanechá množstvo rekordov, ktoré sa budú prekonávať len ťažko, či už ide o sedem zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže na Tour de France, alebo tri tituly majstra sveta v rade. Peter Sagan sa po tejto sezóne rozlúči s pelotónom, aby sa pokúsil v Paríži získať olympijskú medailu na horskom bicykli.

Peter Sagan 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Peter Sagan sa narodil 26. januára 1990 v Žiline. Je najmladším synom manželov Ľubomíra a Heleny Saganovcov. Má dvoch bratov a sestru. Saganovým prvým športom bol futbal, no dlho pri ňom nevydržal a presedlal na cyklistiku.

Svoje prvé víťazstvo získal v siedmich rokoch na pretekoch v žilinskom lesoparku, pričom vo svojej kategórii zvíťazil aj jeho starší brat Juraj. "Bolo rozhodnuté, že Saganovci sa budú venovať cyklistike vážnejšie," napísala oficiálny turistický portál mesta Žilina. Keď mal Peter deväť rokov, začal trénovať v Cyklistickom spolku v Žiline.

Juniorská kariéra

Cyklistickú odbornú verejnosť prvýkrát výrazne zaujal v roku 2006, keď ako 16-ročný triumfoval na medzinárodných juniorských etapových pretekoch Regionem Orlicka. Porazil vtedy aj o dva roky starších súperov. "Neznámy Slovák Sagan na svojom bicykli Vector nedal šancu nikomu," napísal o ňom portál CykloNoviny.cz.

V mládežníckych časoch Sagan súťažil ako na cestnom, tak aj na horskom bicykli, pričom úspešný bol na oboch. V roku 2007 sa stal juniorským majstrom Slovenska v cestnej cyklistike, na európskom šampionáte obsadil ôsme miesto a na majstrovstvách sveta skončil štvrtý. Na juniorských majstrovstvách Európy na horských bicykloch skončil na treťom mieste a na rovnakej priečke sa umiestnil aj v cyklokrose. Saganovo odhodlanie a túžbu víťaziť popísal jeden z jeho vtedajších trénerov Peter Zánický. V pretekoch Slovenského pohára v horskej cyklistike si Sagan musel požičať starší bicykel od sestry, aj napriek tomu však v preteky vyhral, povedal Zánický pre portál MTBIKER.

V ďalších úspechoch pokračoval rodák zo Žiliny aj v roku 2008. Hneď v januári získal striebornú medailu na juniorských majstrovstvách Európy v cyklokrose, v máji sa stal majstrom Európy v horskej cyklistike v disciplíne cross-country a o mesiac neskôr dokonca majstrom sveta. Na ceste sa prvýkrát predstavil na juniorskej verzii legendárnej klasiky Paríž – Roubaix, kde skončil druhý. Pôsobenie v juniorskej kategórii ukončil celkovým víťazstvom na prestížnych trojetapových pretekoch Kroz Istru v Chorvátsku. Hoci bol len juniorom, podarilo sa mu prvýkrát získať ocenenie Cyklista roka.

Svojimi výsledkami si získal pozornosť tímov UCI Pro Tour a na konci roka podpísal amatérsku zmluvu s talianskym tímom Liquigas. "Keďže v cestnom amatérskom tíme do 23 rokov máme limitovaný počet dvoch cudzincov, ktorý máme naplnený, bude v roku 2009 štartovať Sagan na cestných pretekoch za slovenský tím Dukla Trenčín. Trénovať a žiť bude u nás v Liquigase, v stredisku San Polo di Piave. Od sezóny 2010 však už bude kompletne zastrešený v Liquigase," uviedol vtedy podľa portálu Pluska športový riaditeľ Liquigasu Stefano Zanatta.

Prvý seniorský rok

V roku 2009 vstúpil do prvej seniorskej sezóny Sagan s tým, že sa bude pretekať na ceste aj na horskom bicykli. To mu umožnil aj jeho nový zamestnávateľ. Darilo sa mu v oboch disciplínach. Na ceste stojí za zmienku konečné druhé miesto v štvoretapových pretekoch Po chodníkoch kráľa Nikolu v Čiernej Hore, či prvé víťazstvo medzi seniormi na jednodňových pretekoch Grand prix Kooperativa v okolí Dubnice nad Váhom. Ďalšie dve víťazstvá prišli na päťetapových pretekoch Wyścig Dookoła Mazowsza.

Na horskom bicykli zaujal na majstrovstvách Európy v disciplíne cross-country do 23 rokov, keď obsadil 14. miesto aj napriek tomu, že mu po troch kolách praskol na bicykli rám a zbytok pretekov tak musel absolvovať v oveľa náročnejších podmienkach ako jeho súperi, napísal portál ŠportWeb. V tej istej disciplíne obsadil na majstrovstvách sveta v Austrálii štvrté miesto.

Na konci sezóny čakalo Sagana dôležité rozhodnutie, potreboval si vybrať medzi cestnou a horskou cyklistikou. "Priznám, že najobľúbenejšia mi je horská cyklistika, ale 'veľká' cyklistika je tá, ktorá sa robí na ceste, s tímami Pro Tour," citoval slovenského cyklistu v októbri 2009 web SportNet. Sagan tak podpísal s Liquigasom dvojročnú profesionálnu zmluvu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok