Rakovina už dávno nie je tabu, netreba sa za ňu hanbiť ani v práci

ta3/nf
4.2.2023 00:00

Každý z nás sa už aspoň raz v živote stretol s rakovinou. Nemuselo to byť priamo, ale touto zákernou chorobou mohol trpieť člen našej rodiny alebo známy. O to viac je zarážajúci fakt, že niekedy sa ľudia snažia utajiť túto vážnu diagnózu. Najčastejšie pred svojím zamestnávateľom, zo strachu, že by prišli o pracovné miesto. Svetový deň boja proti rakovine sa snaží zotrieť tieto stigmy. V akom duchu sa bude niesť tento rok?

Rakovina už dávno nie je tabu, netreba sa za ňu hanbiť ani v práci
Profimedia

V utorok 17. januára na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vo Švajčiarsku sa začala iniciatíva s názvom #WorkingWithCancerPledge (pozn. red. pracovanie s rakovinou). Mnohé z najznámejších svetových spoločností súhlasili so zapojením sa do tejto iniciatívy. Patria medzi ne Bank of America, Disney, Google, L’Oréal, Marriott, McDonald’s, Meta, Microsoft, Nestlé, PepsiCo, Toyota, Unilever a Walmart.

Zamestnávatelia, ktorí za zapojili, sľubujú, že odstránia strach a neistotu, ktoré na pracovisku panujú u pacientov s rakovinou. Zaväzujú sa tiež k tomu, že oznámia výhody, ktoré zaviedli pre zamestnancov s rakovinou a pre tých, ktorí sa starajú o člena rodiny s touto vážnou chorobou. 

Príčiny rakoviny

Existuje nespočetne veľa typov rakoviny, ktoré sa prejavia, keď sa abnormálne bunky rýchlo delia a môžu sa šíriť do iných tkanív a orgánov a spôsobiť nádory, píše americký medicínsky web Healthline. Môžu tiež narušiť normálnu funkciu tela. Rakovina je jednou z hlavných príčin úmrtí vo svete. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) spôsobila rakovina takmer 1 zo 6 úmrtí v roku 2020. Odborníci usilovne pracujú na testovaní nových spôsobov liečby rakoviny.

Hlavnou príčinou rakoviny sú mutácie alebo zmeny DNA v bunkách, ktoré môžu byť aj zdedené. Vyskytnúť sa môžu aj po narodení vplyvom okolitého prostredia. Vonkajšie príčiny, nazývané karcinogény, môžu byť fyzické, ako je ultrafialové svetlo (UV). Chemické karcinogény sú, napríklad cigaretový dym, azbest, alkohol, znečistené ovzdušie, kontaminované potraviny i pitná voda.

Biologické karcinogény sú vírusy, baktérie a parazity. Podľa WHO asi 33 percent úmrtí na rakovinu môže byť spôsobených tabakom, alkoholom, vysokým indexom telesnej hmotnosti (BMI), nízkou konzumáciou ovocia a zeleniny a nedostatkom fyzickej aktivity.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok