Rakovina už dávno nie je tabu, netreba sa za ňu hanbiť ani v práci

ta3/nf
4.2.2023 00:00

Každý z nás sa už aspoň raz v živote stretol s rakovinou. Nemuselo to byť priamo, ale touto zákernou chorobou mohol trpieť člen našej rodiny alebo známy. O to viac je zarážajúci fakt, že niekedy sa ľudia snažia utajiť túto vážnu diagnózu. Najčastejšie pred svojím zamestnávateľom, zo strachu, že by prišli o pracovné miesto. Svetový deň boja proti rakovine sa snaží zotrieť tieto stigmy. V akom duchu sa bude niesť tento rok?

Rakovina už dávno nie je tabu, netreba sa za ňu hanbiť ani v práci
Profimedia

Príznaky a prevencia

Medzi známe príznaky rakoviny patria hrčky alebo výrastky na tele, nevysvetliteľná strata hmotnosti, horúčky či únava. Sprevádzané sú tiež bolesťou, nočným potením, zmenami v trávení či na pokožke. Poznanie faktorov, ktoré prispievajú k vzniku rakoviny, môže ľuďom pomôcť žiť zdravšie, čo zníži výskyt ochorenia.

Preventívne opatrenia na zníženie rizika vzniku rakoviny zahŕňajú - vyhýbanie sa tabaku aj pasívnemu fajčeniu a nadmernému požívaniu alkoholu. Odporúča sa obmedziť príjem spracovaného mäsa a jesť stravu zameranú hlavne na rastlinné potraviny, chudé bielkoviny a zdravé tuky. 

Udržiavať si primeranú telesnú hmotnosť a vykonávať pravidelnú fyzickú aktivitu aspoň 2,5 až 5 hodín týždenne. Chrániť sa pred slnkom, používaním krémov s dostatočne vysokým UV faktorom, nosením klobúkov a slnečných okuliarov. Vyhýbať sa soláriám a očkovať sa proti vírusovým infekciám, ktoré môžu viesť k rakovine, ako je hepatitída B a HPV. Pravidelné lekárske kontroly sú samozrejmosťou.

Včasná detekcia

Včasné odhalenie znamená, že sa rakovina podchytí v počiatočnom štádiu. To môže zvýšiť účinnosť liečby a znížiť úmrtnosť. Skríningy rakoviny sú preto veľmi dôležité a môžu odhaliť nasledovné typy rakoviny:

  • Rakovina krčka maternice a rakovina prostaty
    Niektoré vyšetrenia, ako napríklad rakovina krčka maternice a rakovina prostaty, sa vykonávajú ako súčasť rutinného vyšetrenia.
  • Rakovina pľúc
    Skríning rakoviny pľúc sa môže vykonávať pravidelne u tých, ktorí majú určité rizikové faktory.
  • Rakovina kože
    Skríning rakoviny kože môže vykonať dermatológ, ak osoba trpí kožnými problémami alebo má podozrenie na vznik rakoviny kože.
  • Kolorektálny karcinóm
    American Cancer Society (ACS) odporúča pravidelné skríningy kolorektálneho karcinómu začínajúce vo veku 45 rokov. Tieto skríningy sa zvyčajne vykonávajú počas kolonoskopie. Podľa výskumu z roku 2017, domáce testovacie súpravy môžu tiež odhaliť niektoré formy kolorektálneho karcinómu.
  • Rakovina prsníka
    Mamografy na testovanie rakoviny prsníka sa odporúčajú ženám vo veku 45 rokov a starším, ale môžete sa rozhodnúť začať skríning aj vo veku 40 rokov. U ľudí s vysokým rizikom sa skríningy môžu odporučiť skôr.

Ak máte v rodinnej anamnéze rakovinu alebo máte vysoké riziko vzniku rakoviny, je dôležité dodržiavať odporúčania lekára. Zatiaľ čo rozpoznanie varovných signálov rakoviny môže ľuďom pomôcť pri diagnostike a liečbe, niektoré druhy rakoviny je ťažšie odhaliť včas a príznaky sa nemusia prejaviť až do neskorších štádií.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok