Rakovina už dávno nie je tabu, netreba sa za ňu hanbiť ani v práci

ta3/nf
4.2.2023 00:00

Každý z nás sa už aspoň raz v živote stretol s rakovinou. Nemuselo to byť priamo, ale touto zákernou chorobou mohol trpieť člen našej rodiny alebo známy. O to viac je zarážajúci fakt, že niekedy sa ľudia snažia utajiť túto vážnu diagnózu. Najčastejšie pred svojím zamestnávateľom, zo strachu, že by prišli o pracovné miesto. Svetový deň boja proti rakovine sa snaží zotrieť tieto stigmy. V akom duchu sa bude niesť tento rok?

Rakovina už dávno nie je tabu, netreba sa za ňu hanbiť ani v práci
Profimedia

Svetový deň boja proti rakovine, ktorý sa každoročne koná 4. februára, vznikol v roku 2000 na Medzinárodnom summite boja proti rakovine v novom miléniu v Paríži. Parížska charta je dokument, ktorý má za cieľ podporovať výskum, predchádzať rakovine, zlepšovať služby pacientom, zvyšovať povedomie a mobilizovať globálnu komunitu, aby napredovala v boji proti rakovine.

Iniciatíva Únie pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC) je najväčšou a najstaršou medzinárodnou organizáciou zameranou na boj proti zákernej chorobe. Venuje sa osvete a spája komunity ľudí, ktorí trpia touto zákernou chorobou, píše web World Cancer Day.

Deň boja proti rakovine 2023

Každý rok sa Deň boja proti rakovine nesie v konkrétnom duchu. Tento február bude o sile spolupráce a vytváraní sveta bez rakoviny. Svetový deň boja proti rakovine je viac ako len dátum v kalendári. Preto rovnomenná organizácia vytvorila trojročnú kampaň, ktorá by inšpirovala ľudí a mala dlhodobý dopad. V roku 2023 je témou jednota a sila pre väčšie kroky v oblasti boja s rakovinou.

Šírenie povedomia o rakovine a otvorená debata o chorobe sú veľmi dôležité. Dôkazom je aj fakt, že mnoho zamestnancov skrýva pred svojimi šéfmi, že trpia rakovinou - zo strachu, že prídu o pracovné miesto, píše americký spravodajský web CNN.

Generálny riaditeľ spoločnosti Publicis Groupe Arthur Sadoun, ktorý sa sám lieči z rakoviny, uviedol pre CNN, že ho prekvapilo, keď sa dozvedel, koľko ľudí to robí. Dopočul sa, že ľudia si radšej zobrali dni dovolenky na ošetrenie alebo si naplánovali procedúry veľmi skoro ráno, aby mohli ešte v ten istý deň pracovať. Niektorí dokonca pred šéfom skrývali liečbu rakoviny svojich detí, dodal. "To je šialené," povedal Sadoun.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok