Dodávka stíhacích lietadiel, ktoré žiada Kyjev, by ohrozila jednotu NATO

ta3 ČTK
31.1.2023 16:01

Otázka dodávok stíhacích lietadiel Kyjevu ohrozuje jednotu západných spojencov Ukrajiny, napísala agentúra AP. Stíhačky by síce pomohli odraziť útoky ruských inváznych síl, zároveň ich poskytnutie zvyšuje obavy z vyostrenia takmer rok trvajúceho konfliktu.

Najdrahší nákup vojenskej techniky v histórii SR nebol v poriadku. Problémov so stíhačkami je viac
TASR/AP

Spojené štáty v pondelok oznámili, že na žiadosť Kyjeva o bojové lietadlá F-16 neodpovie. Podľa Francúzska nie je dodávka stíhačiek vylúčená, museli by však byť dodržané prísne obmedzenia a podmienky. Jednou z nich je formálna žiadosť, ktorú by mohol podať ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov pri dnešnej návšteve Paríža.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v pondelok naznačil, že Poľsko by bolo ochotné F-16 Kyjevu poskytnúť, napísal denník The Guardian. Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa vyjadril o niečo opatrnejšie, keď uviedol, že Varšava bude konať v súlade so svojimi spojencami v NATO a prípadné dodávky stíhačiek s nimi plne konzultovať.

Poľsko je spolu s ostatnými krajinami na východnom krídle Severoatlantickej aliancie najväčším zástancom poskytovania vojenskej pomoci Ukrajine, aj vzhľadom na možnú hrozbu z Ruska, píše AP. Na dodanie stíhacích lietadiel a ďalších potrebných zbraní vyzval v pondelok litovský prezident Gitanas Nausėda.

Británia nepovažuje za praktické posielať na Ukrajinu svoje stíhačky, uviedol hovorca britského premiéra Rishiho Sunaka. "Britské stíhačky sú extrémne sofistikované a trvá mesiace, kým sa s nimi naučíte lietať. Vzhľadom k tomu sa domnievame, že nie je praktické posielať tieto lietadlá na Ukrajinu," povedal novinárom. "Budeme aj naďalej diskutovať s našimi spojencami o tom, čo považujeme za správny prístup," dodal.

Kremeľ dnes Poľsko a pobaltské štáty označil za provokatérov, ktorí "urobia všetko pre to, aby vyvolali ďalšiu konfrontáciu". Nausėdu a ostatných lídrov varoval, že nepremýšľajú nad dôsledkami svojich rozhodnutí.

Kyjev od konca vlaňajšieho februára, kedy na Ukrajinu vstúpili ruské vojská, opakovane nalieha na západných spojencov, aby mu poskytli zbrane. Stíhačky sú podľa neho nevyhnutné vzhľadom na ruskú vzdušnú prevahu. Predpokladá sa, že Ukrajina aj Rusko teraz budujú svoj arzenál pre očakávanú ofenzívu v nadchádzajúcich mesiacoch. Boje sa na mnohých miestach cez zimu zastavili na mŕtvom bode, podľa analytikov sa však očakáva, že Rusko po porážkach v lete a na jeseň chce prevziať iniciatívu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok