Ostať doma či odísť do Česka? Slovenskí študenti popísali život a štúdium v Brne

ta3/Alžbeta Múcsková
31.1.2023 00:00

Maturanti sa musia v najbližších týždňoch rozhodnúť, čo budú robiť po strednej škole. Mnohí sa chystajú na vysoké školy. Obľúbenou voľbou je práve štúdium v Brne. Podľa agentúry ČTK tam študuje okolo 10-tisíc Slovákov. Na niektorých odboroch tvoria štvrtinu, dokonca aj polovicu študentov. Vyspovedali sme Slovákov, ktorí tam odišli za štúdiom.

Ostať doma či odísť do Česka? Slovenskí študenti popísali život a štúdium v Brne
Facebook/Masarykova univerzita

Nedostupné bývanie

Stretli sa však aj s nepríjemnými prekvapeniami. Jedným z nich je samotné bývanie študentov. Zatiaľ čo niektoré brnenské vysoké školy majú dostatočnú kapacitu na internátoch pre všetkých žiadateľov, napríklad Masarykova univerzita poskytne "lôžko" iba tým najšikovnejším, ktorým sa v systéme podarí rýchlo zakliknúť všetky požadované kolónky a okienka. Ostatní si musia hľadať bývanie mimo internátov.

"Je veľmi ťažké zohnať si miesto na internáte našej univerzity, lebo má malú kapacitu, preto sa musíme snažiť uchmatnúť si miesto na internáte inej univerzity, čo sa nemusí vždy podariť," zverila sa Silvia. Vyskúšala už viacero spôsobov bývania. Popísala, že nájsť si podnájom tiež nie je jednoduché a ceny rok čo rok narastajú.

Cestovanie tiež nie je vždy ideálne. Vlaky v nedeľu do Brna a vo štvrtok či piatok z Brna bývajú plné. Študenti často celú cestu stoja v uličke alebo sedia na zemi v chodbách pri toaletách. Ceny lístkov taktiež narástli a dlhé meškania spojov sú na dennom poriadku.

Namáhavé štúdium

Mnohí študenti hodnotia samotné štúdium ako náročné. V porovnaní s priateľmi, ktorí študujú rovnaké odbory na Slovensku, ponachádzali viaceré rozdiely. "Aj keď som vedela, že architektúra je namáhavá, nečakala som, že bude až taká vyčerpávajúca. Prvé dva roky som musela pracovať každý deň a aj cez víkendy," poznamenala Tereza.

Napriek týmto prekážkam, ktoré študentov počas života v Brne stretli, prevažujú u nich pozitívne zážitky a skúsenosti. Vyjadrili sa, že by sa pre štúdium v Brne určite rozhodli opäť a svoju prvotnú voľbu neľutujú.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok