ROZHOVOR: Zatvoria Univerzitu Komenského? Pomoc od štátu pokrýva len základy, tvrdí prorektor

ta3/Alžbeta Múcsková
23.1.2023 00:00

Energetická kríza zapríčinila Univerzite Komenského zvýšené náklady. Malá pomoc od štátu jej dovoľuje iba fungovať, no zvýšenie cien ovplyvnilo jej budúci rozvoj a rozbehnuté rekonštrukcie. Prorektor Univerzity Komenského pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk prezradil pre ta3, či fakulty opäť zatvoria.

Univerzita Komenského v Bratislave 1140 px
TASR/Jaroslav Novák

V rozhovore sa dočítate:

  • ako rieši Univerzita Komenského v Bratislave energetickú krízu,
  • či sa fakulty a pracoviská v blízkej budúcnosti zatvoria,
  • ako by univerzita riešila prípadné zatvorenie budov,
  • akú pomoc od štátu potrebuje.

Ako zasiahla energetická kríza Univerzitu Komenského? 

Vzrástli nám najmä výdavky na energie. Len na našich internátoch tento nárast tvoril viac ako 40 percent pôvodných cien. Celkovo nás za celú univerzitu stáli energie o 5,5 milióna eur viac. 

Ktoré budovy univerzity odoberajú najviac energií? 

Medzi energeticky náročné budovy patria najmä historické budovy v Starom meste. Postupne investujeme do opráv a rekonštrukcií, ale ide skôr o menšie projekty. Vďaka projektu ACCORD aktuálne prebieha rekonštrukcia pavilónov Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK a Prírodovedeckej fakulty UK, ktoré prechádzajú modernizáciou, zateplením a výmenou okien. To by malo výrazne prispieť k energetickej úspore. 

Zopakuje sa obdobie online výučby?

Hrozí univerzite zatvorenie fakúlt a opätovná online výuka? 

V súčasnosti neuvažujeme o prechode na online výučbu z dôvodu nárastu cien energií. Reálne by sme takto neušetrili, keďže nie všetko je možné vypnúť. Zároveň nechceme náklady prenášať na našich zamestnancov a študentov. Navyše, elektrická energia potrebná na prevádzku a chladenie serverovní, je najväčšou súčasťou celkovej spotreby energie, takže úspora by nebola zásadná. 

Aké sú Vaše skúsenosti s online výučbou z obdobia pandémie? 

Mnohí sa naučili zručnostiam, ktoré môžu skombinovať s prezenčnou výučbou aj dnes. Online konferencie a výučba uľahčili spojenie s inými školami, lektormi zo zahraničia či zahraničnými garantmi, ktorí nemuseli kvôli tomu cestovať. Niektoré kurzy či aj celé programy sa dajú preniesť do sveta online, čo môže výrazne pomôcť napríklad pri celoživotnom vzdelávaní alebo pri spolupráci so zahraničnými prednášajúcimi. Toto je výhodná skúsenosť, ktorú využívame a budeme využívať aj v budúcnosti. Napriek tomu však naďalej platí, že základom kvalitného univerzitného vzdelania je osobný kontakt.

Prorektor Univerzity Komenského pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk vyštudoval psychológiu. Zaoberá sa psychológiou zdravia. Od roku 2013 pracuje ako odborný asistent na Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK, kde od roku 2017 do roku 2020 viedol Ústav aplikovanej psychológie. Od februára 2019 je prorektorom UK. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok