Ostať doma či odísť do Česka? Slovenskí študenti popísali život a štúdium v Brne

ta3/Alžbeta Múcsková
31.1.2023 00:00

Maturanti sa musia v najbližších týždňoch rozhodnúť, čo budú robiť po strednej škole. Mnohí sa chystajú na vysoké školy. Obľúbenou voľbou je práve štúdium v Brne. Podľa agentúry ČTK tam študuje okolo 10-tisíc Slovákov. Na niektorých odboroch tvoria štvrtinu, dokonca aj polovicu študentov. Vyspovedali sme Slovákov, ktorí tam odišli za štúdiom.

Ostať doma či odísť do Česka? Slovenskí študenti popísali život a štúdium v Brne
Facebook/Masarykova univerzita

Brno si študenti volia z rôznych dôvodov. Tým najviac spomínaným má byť lepšia kvalita vzdelávania. Brnenské univerzity a vysoké školy sa už dlho držia v rebríčkoch nad tými slovenskými, kvalita vzdelania sa však líši od inštitúcie, fakulty i jednotlivých odborov.

Vzdialenosť i kvalita

Pre tých, ktorí sa báli života v ďalekej krajine či inej kultúry, bolo Brno jasnou voľbou. "Je blízko Slovenska a aj jeho kultúra je podobná tej našej, čiže to pre mňa nebol šok," povedala Tereza, ktorá študuje v Brne architektúru. Medzi ďalšie dôvody patria potreba osamostatniť sa a „lepšia škola“ na životopise.

Silvia, študentka veterinárnej medicíny, mala na výber iba školu v Brne alebo v Košiciach. Iné v rámci Slovenska a Česka tento odbor neponúkali. "Som z Bratislavy. Cesta do Brna je teda kratšia, než na východ Slovenska," poznamenala. S podobnou dilemou sa stretla aj študentka bezpečnostných štúdií na Masarykovej univerzite. Tento odbor slovenské školy jednoducho v ponuke nemali. Ani študentka matematickej biológie a biomedicíny v Brne Ema nevedela na Slovensku nájsť obdobnú kombináciu odborov.

Živé mesto, priateľskí ľudia

Počas pandémie zavážila aj forma vzdelávania. "Školu som si vyberala počas pandémie. Na Slovensku vtedy prešli všetky školy na dištančné vzdelávanie. V Česku však mali lekárske fakulty výnimku. Medicína sa podľa mňa nedá študovať online," zverila sa študentka všeobecného lekárstva na Masarykovej univerzite v Brne Magdaléna.

Presun do novej krajiny vzbudzoval u študentov zo Slovenska strach, no aj nadšenie. Prvotné obavy však rýchlo nahradili dobré skúsenosti a jedinečné zážitky. "Príjemne ma prekvapila atmosféra mesta a povaha ľudí," vyjadrila sa Silvia. Ocenila aj rozmanitosť akcií a podnikov, z ktorých si každý dokáže vybrať.

Štúdium a život v Brne Slovákom rozšíril aj sociálne kruhy. "Našla som si niekoľko blízkych kamarátov a život na internáte bol preto pre mňa ľahší," popísala Tereza. Viacerí študenti sa v meste cítili vítaní. Česi ich medzi seba prijali bez problémov a priateľov si našli ako medzi zahraničnými študentmi, tak aj medzi domácimi. S problémami sa nestretli ani na školách, práce i testy môžu pokojne odovzdávať v slovenčine.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok