ROZHOVOR: Jedia veľa a všade. Kórejci sa snažia byť rozkošní a robia všetko v pároch, hovorí Slovenka

ta3/Soňa Búranová
6.2.2023 00:00

Východoázijská kultúra ju fascinuje už dlho. Slovenka Kristína Debnárová (26) sa učí po japonsky, kórejsky aj čínsky. Jej snom je navštíviť Japonsko, no keďže pre pandémiu covidu bolo pre turistov zatvorené, v lete 2022 sa rozhodla vycestovať do Južnej Kórey. Tri týždne študovala jazyk v Soule, dva cestovala. Svoje zážitky prezradila v rozhovore.

ROZHOVOR: Jedia veľa a všade. Kórejci sa snažia byť rozkošní a robia všetko v pároch, hovorí Slovenka
Archív Kristíny Debnárovej

Dva týždne v Kórei si si vyhradila na cestovanie. Čo si chcela a stihla vidieť?

Dva týždne sú naozaj málo, neodporúčam taký krátky pobyt, vyhradila by som si aspoň tri. Ja som už bola aklimatizovaná, ale kamarátka, s ktorou som cestovala, si musela na počasie zvykať. Dôležité sú tri základné veci: Ak nevieš hangul, kórejskú abecedu, tak je to ťažké, keďže v angličtine sú napríklad len nápisy v metre. Google Maps tam nefungujú. Kórea používa Kakao a Naver, je to ich Google, ich všetko. A neurobíš nič, ak nemáš kórejské telefónne číslo. Bez neho si nezavoláš ani taxík. 

Týždeň a pol sme boli v Soule, no aj tak sme nevideli všetko, čo sme chceli, a tri dni v Busane, prímorskom a druhom najväčšom meste. V Soule sme si pozreli múzeum tradičného umenia, múzem písma či olympijský štadión, kde je aj vlajka Česko-Slovenska. Išli sme aj do obrovskej knižnice, ktorá sa nachádza uprostred nákupného centra a tiež do dediny Bukchong Hanok. Je to jediná časť Soulu, kde sa nachádzajú tradičné domy. Najznámejšia turistická atrakcia je Soul Tower, no turisti radi navštevujú aj tradičné trhovisko, kde majú všetky možné suroviny a Kórejci tam varia priamo pred vami.

Olympijský štadión Facebook/Kristína Debnárová
Dedina Bukchong Hanok Facebook/Kristína Debnárová
Knižnica v Coex Mall Facebook/Kristína Debnárová

Navštívili sme aj palác Gyeongbokgung, do ktorého je vstup zdarma, ak si návštevníci oblečú hanbok, čo je tradičný kórejský kroj. Samozrejme, vyskúšali sme si ho aj my. Je to turistická atrakcia, nepovažujú to za znevažovanie národného dedičstva. Kroj je veľmi pekný, keďže má áčkový strih. Skladá sa zo sukne pod prsia, ktorá sa volá čima, a kabátiku, čogori, ktorý je na chrbte uviazaný stuhou.

V Busane sme boli vo veľmi významnom budhistickom kláštore. Nachádzal sa na útese pri mori. Považujem to za najsilnejší sakrálny zážitok, keďže tam bolo veľa budhov a taktiež sa tým smerom dá dostať do Japonska. Navštívili sme aj veľa moderných kaviarní a videli sme aj sochu Budhu v jednom z kláštorov. 

Budhistický chrám Haedong Yonggungsa Facebook/Kristína Debnárová
Trh morských lahôdok v Busane Facebook/Kristína Debnárová

Sama som si ešte išla pozrieť hranicu so Severnou Kóreou. Keďže sa o túto tematiku zaujímam, nemohla som túto zastávku vynechať. Priblížili sme sa najviac, ako sa len dalo. Videli sme vykopané tunely, kadiaľ sa Severokórejci chceli dostať do Soulu, no odhalili ich a tunely boli zamínované. Cez ďalekohlad sme videli priamo až na strážnice na území KĽDR. Všetky mosty, ktoré tam sú, boli zničené.

V demilitarizovanej zóne sa nachádza aj múzeum, kde sú napríklad zničené tanky. Je to kus zeme, ktorý človeku nič nepovie, no sprievodca nám porozprával, čo sa tam odohralo.

Pohľad z demilitarizovanej zóny do KĽDR Facebook/Kristína Debnárová
Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok