Zbrane pre Ukrajinu: Aké tanky, rakety, húfnice či drony posielajú krajiny z celého sveta?

ta3/nf
27.1.2023 06:00

Nemecko a USA potvrdili, že posielajú tanky na Ukrajinu ako prejav podpory vláde v Kyjeve. Nemecká vláda oznámila, že pošle na Ukrajinu 14 tankov Leopard 2, zatiaľ čo USA plánujú v nadchádzajúcich mesiacoch dodať 31 tankov Abrams.

Zbrane pre Ukrajinu: Aké tanky, rakety, húfnice či drony posielajú krajiny z celého sveta?
TASR/DPA

Rakety s dlhým doletom

Medzi raketomety dlhého doletu, ktoré na Ukrajinu posielajú USA, patrí vysokomobilný delostrelecký raketový systém M142 alebo Himars. Podobné systémy poslalo aj niekoľko európskych krajín. Predpokladá sa, že Himars bol základom úspechu Ukrajiny pri zatláčaní ruských síl späť na juh, najmä v Chersone v novembri.

Munícia, o ktorej sa predpokladá, že bola dodaná na Ukrajinu, umožňuje systému dosah asi 80 km, čo je viac ako systém Smerch na ruskej strane. Systémy Himars sú tiež oveľa presnejšie ako ekvivalentné ruské systémy.

V mesiacoch po začiatku invázie a po ústupe ruskej armády z Kyjeva sa veľká časť vojny sústredila na východe krajiny, kde bol veľký dopyt Ukrajiny po dodávkach v oblasti delostrelectva.

Austrália, Kanada a USA boli medzi krajinami, ktoré poslali na Ukrajinu pokročilé húfnice M777 a muníciu. Dostrel M777 je podobný ruskej húfnici Giatsint-B a oveľa dlhší ako ruská ťažná zbraň D-30.

Bayraktar

Na bojisku sa výrazne prejavilo aj používanie dronov, pričom mnohé sa využívali na sledovanie, zameriavanie a náročné operácie.

Turecko v posledných mesiacoch predalo Ukrajine ozbrojené drony Bayraktar TB2. Turecký výrobca dokonca daroval Ukrajine niekoľko dronov bezplatne po tom, ako sa na ne vyzbieralo dostatok prostriedkov cez crowdfunding. Spoločnosť Baykar uprednostnila, aby peniaze za drony radšej odovzdali trpiacim Ukrajincom. Analytici tvrdia, že lietadlá Bayraktar TB2 boli mimoriadne účinné, lietali vo výške asi 7 600 metrov, kým zostúpili a zaútočili na ruské ciele laserom navádzanými bombami.

Bayraktar Profimedia
Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok