ROZHOVOR: Wagnerovci verbovali aj na Slovensku, hovorí Naď

ta3/Henrieta Mihalková; Adrián Potančok
26.1.2023 12:40

OĽANO už nie je to, čo bývalo. Keď do hnutia v roku 2018 vstupoval, vymedzovalo sa voči korupcii a nie voči ľuďom. Teraz hovorí, že hnutie sa už k svojej prapodstate nevráti. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v rozhovore pre ta3 vysvetlil, prečo uvažuje nad odchodom z OĽANO, či sa má Slovensko čím brániť v prípadne napadnutia, a čo vieme Ukrajine ešte ponúknuť.

ROZHOVOR: Vagnerovci verbovali mužov aj na Slovensku, hovorí Naď
ta3/Martin Rinčo

Celý rozhovor s Jaroslavom Naďom si môžete pozrieť aj na YouTube Televízie ta3.

Po tom, ako Slovensko poslalo Ukrajine techniku a muníciu, konšpiračné stránky pomohli rozšíriť pochybnosti o našej bezpečnosti. Ako by ste odpovedali ľuďom na otázku či sa máme reálne čím brániť, ak by došlo k útoku na Slovensko?

Ľudia jednoducho opakujú to, čo im niekto predkladá. Najmä Fico, Blaha a podobní, vyslovene klamú v tom, že hovoria, že dávame veci, ktoré by sme mali priamo v užívaní a že tým oslabujeme svoju obranyschopnosť. Vôbec to tak nie je. Faktom je, že v 10. dávkach pomoci, ktoré sme postupne poslali na Ukrajinu, boli rôzne veci. Od odmínovacích systémov (lebo Ukrajina je dnes najviac zamínovanou krajinou na svete na kilometer štvorcový) – my sme si však nechali nejaké systémy pre seba, ale áno, 10 systémov sme poslali na Ukrajinu. Ďalej sme poslali muníciu. Mnohokrát takú, ktorá už je nevyužiteľná v prospech ozbrojených síl. Ukrajinci majú staršie systémy, kde ju vedeli použiť. 

To isté platí pri vrtuľníkoch, ktoré sme poslali – už nelietali. Za vlády Fica sa kúpili vrtuľníky Blackhawk, aj keď prázdne bez akejkoľvek výbavy, čo sme museli naprávať. Ukrajincom sme poskytli vrtuľníky, ktoré boli roky odparkované na letisku. Oni ich vedeli repasovať a teraz im slúžia. 

Všetky húfnice Zuzana, ktoré šli na Ukrajinu, si Ukrajinci kúpili a aj plnohodnotne vyplatili – 58 miliónov eur je už na účte štátnej spoločnosti, ktorá ich vyrába. Ďalších 16 Zuzán, ktoré sa už vyrábajú, kúpili zase Nemci, Dáni a Nóri – je to viac ako 90 miliónov eur. Sú to komerčné záležitosti, ktoré nesúvisia s obranyschopnosťou Slovenska. 

Za to, čo sme poslali na Ukrajinu, už nám viac ako 89 miliónov poslala EÚ z tzv. Európskeho mierového fondu. Ukrajincom sme pomohli vecami, ktoré potrebovali okamžite – zdravotnícky materiál, oblečenie na zimu, elektrocentrály. Peniaze z EÚ použijeme na to, aby sme si kúpili muníciu a nové zbraňové systémy, ktoré prídu v horizonte roka až dvoch. Dostaneme úplne nové veci, ktoré sú kompatibilné v rámci NATO a EÚ. Toto je pravda, všetko ostatné sú klamstvá. 

To isté platí pri 30 BVP (pozn. red. bojové vozidlá pechoty), ktoré sme poslali. Boli zo skladov, nepoužívali sme ich. Za vlády Fica sa takéto stroje rozpredávali oligarchom za zlomkové ceny. Vymenili sme ich za 15 tankov Leopard, ktoré nám v priebehu tohto roka prídu komplet po generálnej oprave z Nemecka, čím zásadne zvýšime našu obranyschopnosť. 

Čo zmenia Leopardy

Nemecko v stredu informovalo, že poskytne Ukrajine 14 tankov Leopard a povolí ich export aj iným krajinám. Mohli by zásadne ovplyvniť vývoj bojov na Ukrajine? 

Záleží od počtu.

Koľko by ich potrebovala Ukrajina?

Minimálne 100. Viaceré krajiny okrem Nemecka, aj Španielsko, Nórsko, Švédsko, Poliaci, Fíni, Veľká Británia chce poslať Challengre, Američania pošlú tanky Abrams. Balík narastá a bude to veľmi významná pomoc pre Ukrajinu z hľadiska realizácie obrany voči ruskej agresii.

V utorok ste pre Pravdu povedali, že Ukrajina má záujem o kúpu ďalších 14 húfnic. Čo to znamená pre budúcnosť slovenského zbrojárskeho priemyslu?

V utorok som navštívil štátny holding DMD. Keď som prichádzal na ministerstvo boli všetky tri jeho súčasti na hrane alebo v ťažkých problémoch. Navštívil som aj Letecké opravovne Trenčín, ktoré mali v čase keď som prišiel na MO SR tak na dva mesiace výplatu a hrozil im krach. Podarilo sa nám aj napriek pandemickým obmedzeniam vo výrobe stabilizovať situáciu vo všetkých fabrikách, pretože sme ich netunelovali. Na rozdiel od manažérov, ktorí tam prichádzali za bývalých vlád. My sme situáciu stabilizovali a dostali sme sa do pozitívnych čísel. A áno, je to tak, v súvislosti s vojnou na Ukrajine sa neskutočne rozbehol obranný priemysel. Kým v roku 2000 bola Konštrukta – Defence vo veľmi ťažkej situácii, a riešili sme, ako by to mala prežiť, za minulý rok už mala zisk 17 miliónov. Darí sa im, naberajú ľudí, zásadne zvyšujú platy, rozširujú prevádzky, opravujú haly. Som na to hrdý. 

Navyše, pri všetkých modernizačných projektoch či už išlo o radary, bojové obrnené vozidlá 8x8, alebo pásové obrnené vozidlá, sme garantovali, že minimálne 40 % a viac zákaziek skončí v našom obrannom priemysle. Naplnilo sa to ešte lepšie, ako sme očakávali. Samo o sebe je to asi 800-900 miliónov eur, ktoré skončia v slovenskom obrannom priemysle. Je to veľký balík peňazí, ktorý im pomáha stabilizovať sa a mať robotu na niekoľko rokov, ale zároveň získavajú know-how moderných sofistikovaných systémov z Izraela, Fínska, Švédska. Umožňuje im to ďalej rásť na na svetových trhoch.

Čo ešte vieme ponúknuť Ukrajine?

Ukrajinci jasne hovoria, čo potrebujú. Ťažkú pozemnú techniku, bojové vozidlá, tanky, húfnice, muníciu a systémy protivzdušnej obrany. Máme ešte 30 tankov T-72. Spoločne s 15 Leopardmi, ktoré prídu v priebehu roka, budeme mať 45 tankov. 43 je minimum na to, aby sme mohli mať certifikovaný tankový prápor NATO – čiže z nich nemôžeme dávať, ale môžeme ich vymeniť. Ukrajincom vieme okamžite poslať naše tanky aj zajtra, ak by sa vláda uzniesla. S tým, že by nám ich spojenci nahradili kus za kus. Nemôžeme ísť pod číslo 43. 

Ako ste spomínali, ďalšie húfnice boli objednané. Prebieha finalizácia pred podpisom zmluvy. 

Potom vieme ponúknuť systémy protivzdušnej obrany Kub a Igla. O tie majú Ukrajinci záujem. Aj o muníciu. Sú to systémy, ktoré používajú a bez výcviku by ich vedeli okamžite zaradiť do systému. So spojencami rokujeme, či by to vedeli kompenzovať. Ak k tomu dôjde, viem si predstaviť, že by sme ešte takto vedeli pomôcť.   

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok