ROZHOVOR: Wagnerovci verbovali aj na Slovensku, hovorí Naď

ta3/Henrieta Mihalková; Adrián Potančok
26.1.2023 12:40

OĽANO už nie je to, čo bývalo. Keď do hnutia v roku 2018 vstupoval, vymedzovalo sa voči korupcii a nie voči ľuďom. Teraz hovorí, že hnutie sa už k svojej prapodstate nevráti. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v rozhovore pre ta3 vysvetlil, prečo uvažuje nad odchodom z OĽANO, či sa má Slovensko čím brániť v prípadne napadnutia, a čo vieme Ukrajine ešte ponúknuť.

ROZHOVOR: Vagnerovci verbovali mužov aj na Slovensku, hovorí Naď
ta3/Martin Rinčo

Celý rozhovor s Jaroslavom Naďom si môžete pozrieť aj na YouTube Televízie ta3.

Wagnerovci na Slovensku

Do konfliktu na Ukrajine zasiahla na strane Ruska súkromná vojenská skupina Wagnerovcov. Podľa českých médií sa snažila verbovať aj u našich západných susedov. Evidujete, že by zháňali žoldnierov aj u nás?

Áno, evidujeme. Snažili sa verbovať aj na Slovensku. Či boli úspešní je ťažko povedať. Veľakrát sa ľudia k tomu nepriznajú, aj keď vstúpia do tej organizácie. Sú to žoldnieri, ktorí dostávajú veľa peňazí. Zároveň je Wagnerova skupina využívaná na najťažšie operácie, kde veľa ľudí umiera. Neodporúčam nikomu na Slovensku, aby sa k nim pridával za akékoľvek peniaze. Je veľká pravdepodobnosť, že sa už domov nevrátia. 

V Čechách aj na Slovensku sa snažili verbovať. Rusko si spôsobilo vážne diplomatické problémy so Srbskom, pretože v Srbsku sa snažia veľmi intenzívne verbovať do tejto skupiny a už sa to nepáči ani predstaviteľom Srbska. 

Slovenskí branci vlani v októbri ohlásili, že končia. Máte prehľad o iných polovojenských organizáciách, ktoré pôsobia na Slovensku?

Máme slušný prehľad.

Jaroslav Naď ta3/Martin Rinčo

Predstavujú nejakú hrozbu v tomto čase?

Nejakú áno, zásadnejšiu nie. Niektorí jedinci sú radikalizovaní, niektorí to berú ako pioniersky tábor, kde chodia spoločne do lesa si zastrieľať, väčšinou z expanzných zbraní, ktorými nevedia reálne ublížiť. 

Áno, snažili sa aj o medzinárodnú spoluprácu. Na konci dňa aj Slovenskí branci skončili s tým, že sa rozhodli medzinárodne spolupracovať, no s organizáciami, s ktorými chceli, sme boli dohodnutí my a takpovediac sme Slovenských brancov rozložili zvnútra. Myslím, že sa nám to celkom slušne podarilo. 

Sú rôzne skupiny, väčšinou o pár jedincoch. Monitorujeme ich. Ak sa objaví problém a hrozí niečo, tak v tom prípade konáme. 

Rusko v stredu oznámilo, že otestovali použitie hypersonickej rakety Zirkón. Nevyvoláva to znepokojenie u spojencov?

Ani nie. Nebol to prvý test, robia ich relatívne pravidelne. Máme celkom slušný prehľad o tom, koľko ich reálne majú. Nepredstavuje to zásadnú obavu. 

A v kontexte slov ruského exprezidenta Dmitrija Medveda, ktorý ich chcel poslať na Washington?

Robí to takmer pravidelne. Je to slabošské. Keď niečo nevie preukázať na bojisku, tak sa vyhráža jadrovými zbraňami. Žiadna vojna by nebola, keby Rusi nenapadli demokratický slobodný štát. Je to alfa a omega. 

Je paradox, že tvrdili, že NATO sa priblížilo k ich hraniciam. Oni spravili to, že napadli Ukrajinu, aby začali susediť s mnohými členskými krajinami. Je to klasická ruská putinovská komunizmom vytrénovaná propaganda a vyhrážanie sa. Žiaľ, aj pán Medvedev, keď bol predsedom vlády, ale aj prezidentom, bol považovaný za racionálne uvažujúceho človeka. Bol akceptovaný v západnom svete. Dnes každý nad ním len mávne rukou. 

Ktorá zo zbraní, ktoré Ukrajina dostane alebo nedávnej dobe dostala by podľa vás mohla zmeniť priebeh konfliktu?

Najviac ovplyvnil priebeh vojny systém HIMARS. Veľmi presne na desiatky kilometrov dokážu zasiahnuť cieľ. Ukrajincom to veľmi pomohlo a zmenilo priebeh vojny. Je to veľká vojna vo veľkých krajinách. Nám sa zdá, že Ukrajina je malá v porovnaní s Ruskom, ale sama o sebe je obrovská. Je to súboj dvoch veľkých krajín. Na obidvoch stranách sú státisíce mŕtvych. Bude to asi ešte dlho trvať, spotreba munície a zbraňových systémov je na obidvoch stranách enormná. 

Rusi zvyknú hovoriť, že nevyhrali preto, lebo bojujú proti celému NATO. Realita je taká, že z krajín NATO neodišlo na Ukrajinu priemerne ani pol percenta ročných obranných rozpočtov. Znamená to, že ak by z členských krajín išlo hoci len to jedno percento ročného obranného rozpočtu, tak by to zásadným spôsobom zmenilo obraz vojny v prospech Ukrajiny. Myslím si, že takýto dlhodobý boj zo strany Ruska, je neudržateľný. NATO má k dispozícii obrovské zásoby. Ak to bude potrebné, Ukrajine bude pomáhať dovtedy, kým to bude nevyhnutné.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 4 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok