ROZHOVOR: Wagnerovci verbovali aj na Slovensku, hovorí Naď

ta3/Henrieta Mihalková; Adrián Potančok
26.1.2023 12:40

OĽANO už nie je to, čo bývalo. Keď do hnutia v roku 2018 vstupoval, vymedzovalo sa voči korupcii a nie voči ľuďom. Teraz hovorí, že hnutie sa už k svojej prapodstate nevráti. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v rozhovore pre ta3 vysvetlil, prečo uvažuje nad odchodom z OĽANO, či sa má Slovensko čím brániť v prípadne napadnutia, a čo vieme Ukrajine ešte ponúknuť.

ROZHOVOR: Vagnerovci verbovali mužov aj na Slovensku, hovorí Naď
ta3/Martin Rinčo

Celý rozhovor s Jaroslavom Naďom si môžete pozrieť aj na YouTube Televízie ta3.

Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš v nedeľu šokoval, keď povedal, že ak by boli napadnuté Poľsko či pobaltské štáty, nevyslal by na pomoc české jednotky. Boli takéto slová hodné potenciálneho prezidenta susednej krajiny? 

Neboli. Ja som predstaviteľ vlády, ale som aj minister obrany a dovolím si povedať, že tie slová boli typickým prejavom populizmu v predvolebnej kampani a neodrážali realitu. Na to zareagovali aj viacerí predstavitelia Českej republiky na čele s predsedom vlády alebo aj s pani ministerkou obrany, ktorí jasne povedali, že sa ospravedlňujú spojencom za tieto slová, že ich nemáme brať vážne a že ČR by adekvátnym spôsobom konala ako správny spojenec. Takéto populistické vyjadrenia sú veľmi nebezpečné, a v minulosti ich robil aj Fico. S pánom Babišom si môžu podať ruky v takomto populizme, je to veľmi nezodpovedné.

Vlastný protivzdušný systém

Namiesto systému S-300, ktorý sme odovzdali Ukrajine, chránia Slovensko holandské, nemecké a americké systémy Patriot. Rozbehli sa už rokovania ohľadom vlastnej náhrady systému S-300?

Upresním vaše vyjadrenie. Namiesto systému S-300 – to bola dohoda s USA, že Američania budú poskytovať systém Patriot, alebo keď odídu na servis, ktorý je potrebný, tak zabezpečia iného spojenca. To je pravda. Rokujeme, že ak by sa Američania stiahli v horizonte niekoľkých mesiacov odteraz, tak by za nich prišla náhrada – pravdepodobne Taliani. Rokujeme v trojici s Američanmi a Talianmi. Myslím si, že príde k dohode a odídu so systémom Patriot až vtedy, keď ich zastúpia.

Okrem toho sa nám v NATO podarilo zabezpečiť tri systémy Patriot – dva od Nemcov a jeden od Holanďanov, ktoré boli rozmiestnené na Sliači. Holanďania nás požiadali, aby mohli stiahnuť systém na servis s tým, že ho nahradia postupne, a Nemci tu ostávajú minimálne do konca roku 2023. Keď príde k nejakým ďalším rotáciám, tak vždy to bude tak, že ich nahradí nejaký ďalší spojenec, aby SR bola chránená. 

Dnes máme tri systémy Patriot, čo nie je trikrát jedna S-300, ale omnoho viac. S-300 bola vypnutá, nebola funkčná, nebola v pohotovosti. Systémy Patriot sú v pohotovosti nonstop 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Komplet náklady na pohotovosť, vrátane paliva a personálu, si platia krajiny, ktoré ich vyslali. Je to veľmi veľký signál spojenectva pre SR.

Jaroslav Naď ta3/Martin Rinčo

Áno, rokujeme o tom, aby sme si obstarali vlastný systém. Upozorňujem však, že vlastný systém, jedna batéria Patriotu stojí približne 900 miliónov až jednu miliardu eur, vrátane munície. To vôbec nie je málo. Ak by sme si chceli pokryť celé územie aspoň ako-tak, potrebovali by sme možno šesť miliárd na rôzne systémy protivzdušnej obrany od tých najkratších až po strategické. Postupne k tomu robíme opatrenia, rokujeme o spoločnom európskom systéme ochrany. Nemci to zorganizovali a rokovania sú dosť intenzívne. Okrem toho riešime aj svoje vlastné potreby. Neviem, či sa nám podarí urobiť čiastkové rozhodnutia do konca tohto volebného obdobia, ale snažíme sa, aby tomu tak bolo.

Bol by to taký gól za vaším ministrovaním alebo je to nereálne?

Program, ktorý som  pripravil v OĽANO pre obranu, je prakticky naplnený s výnimkou prevodu letky z ministerstva vnútra pod ministerstvo obrany. Sme jedinou krajinou v NATO a EÚ, ktorá to má riešené cez ministerstvo vnútra. Je to relikt komunizmu, ktorý treba zmeniť. Ak sa nám podarí letku presunúť pod ministerstvo obrany, čo ešte skúsime v tomto volebnom období, v tom prípade mám naplnený program tak, ako som chcel. 

Riešime aj ručné zbrane, aby nahradili staré útočné pušky vzor 58. "58" je rok zavedenia, tak si viete predstaviť, koľko majú rokov. Samozrejme, ak by sme vedeli obstarať systém protivzdušnej obrany, aspoň niektorú súčasť, bola by to čerešnička.

Strašia mobilizáciou

Konšpiračné weby začali ľudí strašiť plánovanou mobilizáciou, Slováci vo zvýšenom počte podávajú vyhlásenia, že nebudú bojovať vo vojne. Odhliadnuc od toho, že ide o hoax, v čom podľa vás tkvie neochota zapojiť sa do obrany krajiny?

Mobilizačné cvičenia, ktorými je módou strašiť, sa rozbehli v roku 2009. Pripomínam, že vtedy tu bola vláda Fica. Je to absurdné, veď oni začali s cvičeniami, a ja ich za to chválim. Sú dôležité, robia sa každé dva roky. Nikdy ich nikto nespochybňoval. A zrazu teraz tí istí ľudia, ktorí to začali robiť, to kritizujú a šíria cez rôzne dezinformačné weby. Dokonca sa opätovne, tiež to už trvá asi 10 rokov, šíri možnosť vyhnúť sa prípadnej mobilizácii vyhlásením. 

Pre médiá sme robili štatistiku, že doteraz najviac – asi 6000 ľudí – podalo takéto vyhlásenie v roku 2016, čo bola reakcia na anexiu Krymu a situáciu na Ukrajine. Teraz sa opäť šíri ten istý príbeh. Je to absolútne nezmyselné, pretože v prípade toho, čo nepredpokladáme - že by prišlo k vojnovému stavu a mobilizácii, nevidíme žiadne náznaky, že by sa to malo udiať. Ak by náhodou, tak aj človek, ktorý vyhlásenie podá, bude prechádzať mobilizáciou. Možno nedostane zbraň do ruky, aby šiel bojovať, ale bude vyčleňovaný do nemocníc alebo na iné úlohy. Jednoducho, nevyhne sa tomu, aby slúžil vlasti.

Myslím si, že ak by títo mladí muži mali na konci dňa chrániť svoje manželky, priateľky, deti, rodiny, domovy, tak by zbraň zobrali. Šíriť papiere a tváriť sa, že toto je riešenie alebo všeliek je nezodpovedné a nesprávne. Je to šírenie dezinformácií a myslím si, že v momente, keby sa mladí ľudí mali rozhodnúť, tak by sa rozhodli správne.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok