Mužská a ženská obriezka, či manželov steh. Aké benefity a riziká nesú tieto praktiky?

ta3/Alžbeta Múcsková
28.1.2023 00:00

Zatiaľ čo mužská obriezka je legitímnou lekárskou operáciou, ktorá sa využíva na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí, ženská obriezka je považovaná za mrzačenie ženských genitálií. Neprospieva zdraviu ženy, no skôr naopak, je príčinou ďalších problémov a môže viesť až k jej smrti. S nemorálnymi operáciami ženských pohlavných orgánov sa však možno stretnúť aj dnes, dokonca aj na Západe.

Mužská a ženská obriezka, či manželov steh. Aké benefity a riziká nesú tieto praktiky?
Profimedia

Ženská obriezka - mrzačenie genitálií

Ženská obriezka, na rozdiel od tej mužskej, nemá žiadne zdravotné benefity. Ide o mrzačenie ženských pohlavných orgánov. Môže spôsobiť krvácanie, problémy pri močení, bolesť pri pohlavnom styku, problémy s vylučovaním menštruačnej krvi, cysty, infekcie a aj komplikácie pri pôrode. Vedie k väčšej úmrtnosti novorodencov. Žene taktiež môže privodiť šok a v niektorých prípadoch aj smrť.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (World Healt Organization – WHO, pozn. red.) dnes žije vyše 200 miliónov žien a dievčat, ktoré ženskú obriezku absolvovali. Túto operáciu praktikujú najmä v Afrike, v štátoch Blízkeho východu a Ázie a to na dievčatách od útleho veku do ich 15. roku života. Na Západe je však ženská obriezka nelegálna a považuje sa za porušenie základných ľudských práv u žien.

Ženská obriezka môže mať štyri podoby. V prvom type odstraňujú vonkajšiu časť klitorisu, v druhom klitoris a malé pysky ohanbia. Pri treťom type zašívajú malé alebo veľké pysky tak, aby zakryli klitoris. V niektorých prípadoch ho odrežú, inokedy ponechajú. Štvrtý typ zahŕňa všetky možné modifikácie ženských genitálií vrátane piercingu, prepichávania, iného rezania a ďalších procedúr.

Dôvody, prečo túto procedúru musia niektoré ženy podstupovať, sa líšia podľa regiónov. V nich ju považujú ako potrebný krok v živote dievčaťa, ktorý ju má pripraviť na dospelosť a manželstvo. Obriezka má zaručiť, že dievča nebude mať sex pred svadbou, a teda jej cena neklesne. Dôvod kultúrnej tradície je najpoužívanejším argumentom pre jej zachovanie.

Ženskú obriezku vykonávajú buď náhodné ženy z týchto spoločností, alebo lekári. Tí veria, že procedúra pod lekárskym dohľadom je pre "pacientky" lepšia. WHO však tieto praktiky odsudzuje aj v prípadoch lekárskej operácie a urguje zdravotníkov po celom svete, aby ich nerobili. Proti ženskej obriezke bojuje aj organizácia UNICEF.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 6
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok