Mužská a ženská obriezka, či manželov steh. Aké benefity a riziká nesú tieto praktiky?

ta3/Alžbeta Múcsková
28.1.2023 00:00

Zatiaľ čo mužská obriezka je legitímnou lekárskou operáciou, ktorá sa využíva na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí, ženská obriezka je považovaná za mrzačenie ženských genitálií. Neprospieva zdraviu ženy, no skôr naopak, je príčinou ďalších problémov a môže viesť až k jej smrti. S nemorálnymi operáciami ženských pohlavných orgánov sa však možno stretnúť aj dnes, dokonca aj na Západe.

Mužská a ženská obriezka, či manželov steh. Aké benefity a riziká nesú tieto praktiky?
Profimedia

Obete prehovorili o svojich zážitkoch

Mnohé dievčatá sa tejto praktiky oprávnene boja. "Zatvorila som oči a snažila sa nabrať odvahu," popísala svoj zážitok Tonte  Ikolubaová pre portál Africa Renewal, ktorá mala 13 rokov, keď na nej bola vykonaná ženská obriezka. Jej stará mama jej od malička vštepovala, že si tým musí prejsť, aby bola v budúcnosti rešpektovaná.

Americká gynekologička Marci Bowersová pre portál uviedla, že mnohé pacientky, ktoré si tak, ako aj Tonte  Ikolubaová, prešli obriezkou, trpia po celý život. Bowersová im pomáha operáciami na zrekonštruovanie ženských genitálií. "Operácia nedokáže prinavrátiť klitorisu jeho pôvodnú formu, avšak pomôže pri jednoduchšom vylučovaní moču a menštruačnej krvi. Ženy po operácii majú opäť šancu na bezbolestný pohlavný styk a viac komfortný pôrod," povedala lekárka portálu Africa Renewal. Operácia je podľa nej najviac efektívna v oblasti zmiernenia bolesti.

Ann (pseudonym, pozn. red.) tiež verejne zdieľala svoj zážitok so ženskou obriezkou s portálom The Guardian. Je jednou z desiatok tisícov žien žijúcich v Anglicku, ktoré si touto praktikou prešli. "Sľúbili mi, že to bude krásny zážitok. Namiesto toho ma vyzliekli donaha, nakŕmili ma listami, po ktorých som sa cítila omámená a zaviazali mi oči. Spolu s ďalšími dievčatami ma za spevu piesní držali na zemi a roztvorili mi nohy," popísala.

"Následne ma začali rezať ako kus mäsa. Povedali mi, že obriezka spraví moju vagínu hladkou a krásnou a že ak by som ju nemala, žiaden chlap by sa ma v živote nedotkol. Taktiež mi prikázali, aby som o tom nikomu nepovedala," dodala. Po trinástich rokoch podstúpila operáciu na rekonštrukciu jej genitálií.

Mladé dievčatá v Tanzánii v deň ich obriezky TASR/Kristína Grebáčová
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 4 / 6
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok