Mužská a ženská obriezka, či manželov steh. Aké benefity a riziká nesú tieto praktiky?

ta3/Alžbeta Múcsková
28.1.2023 00:00

Zatiaľ čo mužská obriezka je legitímnou lekárskou operáciou, ktorá sa využíva na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí, ženská obriezka je považovaná za mrzačenie ženských genitálií. Neprospieva zdraviu ženy, no skôr naopak, je príčinou ďalších problémov a môže viesť až k jej smrti. S nemorálnymi operáciami ženských pohlavných orgánov sa však možno stretnúť aj dnes, dokonca aj na Západe.

Mužská a ženská obriezka, či manželov steh. Aké benefity a riziká nesú tieto praktiky?
Profimedia

Samotná operácia patrí podľa NHS medzi pomerne jednoduché operácie. Lekári pomocou chirurgických nožníc alebo skalpelu odstránia predkožku tesne za špičkou penisu a zvyšnú chybu zošijú. Zotavenie sa z operácie trvá približne desať dní, počas ktorých môže muž pociťovať nepohodlie, bolesť, problémy pri močení a opuch. V tomto období by mal nosiť voľné oblečenie, oddychovať a prípadnú bolesť liečiť voľnopredajnými liekmi proti bolesti. Pohlavný styk by nemal mať približne štyri týždne.

Má riziká, no aj benefity

Mužská obriezka, tak ako každá operácia, so sebou nesie aj riziká. Okrem už spomínaného podráždenia pohlavného údu sa u pacientov môže vyskytnúť znížená citlivosť špičky penisu, a to najmä pri pohlavnom styku, citlivosť v oblasti jazvy a prípadná potreba druhej operácie na odstránenie ďalšej časti kože.

Obriezka so sebou nesie však aj výhody, a to aj v prípade, ak nie je priamo odporučená lekárom pre riešenie niektorej zo spomínaných zdravotných ťažkostí. Najmä na Západe sa pre obriezku rozhodne mnoho rodičov už v útlom veku ich syna. Podľa austrálskeho zdravotného portálu Better Health obriezka pri malých chlapcoch prispieva k prevencii zápalu močových ciest, zabraňuje vzniku infekcií pod predkožkou, umožňuje jednoduchšie dodržiavanie hygieny a znižuje riziko rakoviny penisu. Čím je pacient pri operácii mladší, tým rýchlejšie prebehne jeho zotavovanie a rana bude mať jemnejšie zjazvenie.

Mužská obriezka je operáciou, ktorú si okrem vyššie spomínaných prípadov mužovo telo nevyžaduje. Chlapec či muž po nej môže ešte niekoľko dní pociťovať nepohodlie, bolesť a podráždenie. Preto by si ju mal každý pacient či jeho zákonný zástupca premyslieť a zvážiť jej benefity i riziká.

Ak si však pacient v budúcnosti rozmyslí svoje rozhodnutie, je možné zvrátiť obriezku. V takom prípade sa buď natiahne koža penisu tak, aby opäť zakrývala jeho špičku, alebo sa na ňu operáciou prišije koža z inej časti tela. Portál Health Line odporúča práve bezoperačné riešenie, keďže je lacnejšie a nesie so sebou menej rizík.

Oddelenie urológie v nemocnici TASR/Milan Kapusta
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 6
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok