Ukrajinu chránia pred rojmi ruských striel, ich nepriateľom je čas. Ako fungujú systémy protivzdušnej obrany?

ta3/Soňa Búranová
11.12.2022 06:00

Ruské raketové útoky na Ukrajinu nepoľavujú. Vláda v Kyjeve žiada spojencov o ďalšie pokročilé systémy protivzdušnej obrany, ktoré sú schopné zostreliť prichádzajúcu paľbu. Na volanie odpovedali v posledných týždňoch USA, Poľsko či Nórsko. Ukrajinu v súčasnosti bránia systémy HIMARS, NASAMS či slovenský S-300. Ako vlastne fungujú a majú nejaké slabé miesto?

Ukrajinu chránia pred rojmi ruských striel, ich nepriateľom je čas. Ako fungujú systémy protivzdušnej obrany?
Facebook/Ministry of Defense of Ukraine

Spúšť, ktorá sa tiahne od Ľvova na západe po mesto Charkov na východe, mohla byť oveľa horšia, píše The Washington Post. "Keď Ukrajina dostane dostatočné množstvo moderných a účinných systémov protivzdušnej obrany, kľúčový prvok ruského teroru – raketové útoky – prestane fungovať,“ vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Ako systémy fungujú?

Systémy protivzdušnej obrany vystreľujú projektily, aby zachytili a zničili vzdušné hrozby – rakety, bezpilotné lietadlá (drony) či dokonca vrtuľníky.

Nie je to však také jednoduché, ako keď niečo vidíte na radare a vystrelíte na to. Výkyv na obrazovke musí byť identifikovaný podľa toho, ako sa napríklad strela správa, a tiež podľa jej charakteristík vrátane rýchlosti a výšky, vysvetlil Tom Karako, riaditeľ projektu protiraketovej obrany v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie.

Použitie systému protivzdušnej obrany HIMARS.

Operátori musia taktiež určiť, či je objekt priateľský, ako napríklad civilné alebo spojenecké vojenské lietadlo. Ak je hrozba identifikovaná, operátori a velitelia systému sa musia rozhodnúť, či môžu urobiť niečo, aby ju zastavili. Najväčším nepriateľom protivzdušnej obrany je vždy čas. Raketa totiž dokáže letieť dostatočne rýchlo na to, aby opustila monitorovanú oblasť skôr, ako ju jednotky dokážu identifikovať, sledovať a vystreliť na ňu. "Možno ju uvidíte," povedal Karako, "ale možno s tým nebudete môcť nič urobiť." 

Každý obranný systém je odlišný. Napríklad NASAMS (skratka pre National Advanced Surface-to-Air Missile Systems) zahŕňa veliteľské stanovište, senzory, radarový systém a muníciu, ktorú možno strieľať zo samostatného modulu alebo zo zadnej časti nákladného auta. Tento systém protivzdušnej obrany sa používa aj na ochranu Bieleho domu v americkom Washingtone.

Kyjev vytvoril video, v ktorom Nórsku ďakuje, že systém NASAMS poslalo na Ukrajinu ako vianočný darček.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok