Ruské jednotky mali už napoly obkľúčiť mesto Bachmut. Šéf nórskej armády hovorí o vyše 300-tisícoch obetí vojny

ta3/TASR, ČTK, ČT24
23.1.2023 06:41

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že korupcia nebude tolerovaná. Náčelník generálneho štábu nórskej armády Eirik Kristoffersen zverejnil odhady mŕtvych a zranených na oboch stranách konfliktu. Ukrajinský generálny štáb nepriamo potvrdil, že ruské jednotky už napoly obkľúčili mesto Bachmut.

18:00 Dnešný ONLINE sme ukončili.  

17:54 Z 50-tisíc ruských väzňov, ktorí boli naverbovaní do bojov na Ukrajine, je na fronte už len 10-tisíc. Zvyšní sú buď zabití, zranení, nezvestní, vzdali sa alebo dezertovali. V pondelok to na platforme Telegram uviedla nezisková organizácia "Rusko za mrežami" poskytujúca právnu a humanitárnu pomoc ľuďom, ktorí sú v Rusku vyšetrovaní alebo väznení. 

17:42 Švédsko "nech nečaká", že Turecko podporí jeho vstup do Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil to v pondelok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakcii na víkendové protiislamské a prokurdské protesty v Štokholme. Informujú agentúry AP a AFP.

17:04 Lotyšsko sa rozhodlo znížiť úroveň svojich diplomatických vzťahov s Ruskom. Ruskému veľvyslancovi tak oznámilo, aby do 24. februára opustil krajinu. Povedal to v pondelok lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs s tým, že k takémuto kroku Litva pristupuje zo "solidarity" s Estónskom. 

16:34 Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie sa v pondelok dohodli na poskytnutí ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine vo výške pol miliardy eur. Celková vojenská pomoc pre Ukrajinu zo strany eurobloku – nerátajúc pomoc poskytnutú jednotlivými štátmi – tak vzrastie na 3,6 miliardy eur, informuje agentúra AFP.

16:02 Rusi opäť spustili raketový útok na Kramatorsk, informoval primátora mesta. Píše NEXTA na Twitteri. 

15:08 V Nórsku zadržali muža, ktorý o sebe tvrdí, že je bývalým príslušníkom ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Muž pred zhruba desiatimi dňami utiekol do Nórska, kde požiadal o azyl; podozrivý je z porušenia imigračných zákonov. 

14:37 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok uviedol, že je priskoro hovoriť, či sa prezident Vladimir Putin bude v prezidentských voľbách v roku 2024 uchádzať o znovuzvolenie. Informuje o tom denník The Guardian.       

14:32 Moskva bola v prvých mesiacoch vojny ochotná rokovať s Ukrajinou, USA a ďalšie západné krajiny však Kyjevu poradili, aby s tým nesúhlasil. V pondelok to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. 

14:20 Ruský herec Artur Smoljaninov bol hviezdou jedného z obľúbených filmov prezidenta Vladimira Putina o sovietskej jednotke, ktorá sa postavila proti afganským povstalcom. Teraz je Smoljaninov klasifikovaný ako "zahraničný agent" a čelí vyšetrovaniu. Viac sa dočítate v článku nižšie.

14:17 Z pôvodných približne päťdesiatich tisíc trestancov naverbovaných v ruských väzniciach do bojov na Ukrajine ich v napadnutej krajine bojuje k januáru už len desaťtisíc. Ostatní padli, utrpeli zranenia, zmizli, vzdali sa alebo dezertovali, v niektorých prípadoch do Ruska a so zbraňou v ruke. Uviedla to ľudskoprávna organizácia Russia Behind Bars (Rusko za mrežami), ktorá sa zameriava na pomoc ruským väzňom a stíhaným ľuďom.

14:06 Ruský prezident Vladimir Putin sa snaží obmedziť vplyv žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá na Ukrajine od začiatku vojny bojuje v mene Ruska. Uviedol to v analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), na ktorý sa v pondelok odvolal portál britskej televízie Sky News. 

13:50 Česko podľa väčšiny obyvateľov nemá posilňovať vojenskú pomoc Ukrajine. Proti takémuto konaniu sa v najnovšom prieskume agentúry Median pre Český rozhlas vyslovilo 58 percent respondentov. Český rozhlas výsledky prieskumu zverejnil v pondelok.

13:35 Estónsko odovzdá Ukrajine všetky svoje dostupné húfnice kalibru 155 milimetrov. S odvolaním sa na estónskeho veľvyslanca v Kyjeve o tom v pondelok informoval server Jevropejska pravda. Je to podľa neho súčasť rekordného balíčka vojenskej pomoci, ktorý Estónsko oznámilo minulý týždeň. "Všetky naše húfnice kalibru 155 mm odovzdávame Ukrajine. Chceme týmto spôsobom vytvoriť precedens, aby ostatné krajiny nemali výhovorky, prečo nemôžu Ukrajine poskytnúť zbrane potrebné na víťazstvo vo vojne," uviedol estónsky veľvyslanec na Ukrajine Kaimo Kuusk.

13:27 Poľsko je sklamané z nedostatočného pokroku pri rokovaniach o desiatom balíku sankcií EÚ voči Rusku za rozpútanie vojny na Ukrajine, uviedol v pondelok poľský veľvyslanec pre EÚ Andrzej Sadoš. 

13:26 Rusko v pondelok opäť varovalo, že ak Západ pošle Ukrajine tanky, zaplatí za to ukrajinský ľud. Informuje o tom denník The Guardian. 

13:18 Estónsko vyhostí ruského veľvyslanca v reakcii na rovnaký krok Moskvy, informujú AP a AFP. Zo solidarity k Estónsku znižuje Litva úroveň diplomatických vzťahov s Ruskom. 

12:59 Nemecká armáda v pondelok začala s presunom dvoch z troch batérií systému protivzdušnej obrany Patriot do Poľska. Zo základne Gnoien neďaleko Rostocku vyšli tri konvoje tvorené 40 vozidlami. Na juhovýchod sa premiestňuje aj 150 príslušníkov bundeswehru, informuje agentúra DPA. Nemecko a Poľsko sa na rozmiestnení Patriotov na juhovýchode Poľska dohodli po tom, čo v novembri do Poľska neďaleko hranice s Ukrajinou dopadla raketa. Zomreli pri tom dvaja ľudia. Zrejme išlo o zablúdilo strelu ukrajinskej protileteckej obrany, ktorá v ten deň reagovala na mohutnú sériu ruských raketových útokov.

12:28 Lotyšský prezident Egils Levits vyzval v pondelok nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby povolil dodanie tankov Leopard 2 Ukrajine. Informovala agentúra DPA.

12:19 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok pricestoval na rokovania do Juhoafrickej republiky. Informujú agentúry AP a Reuters. Juhoafrická ministerka zahraničných vecí Naledi Pandorová ešte pred schôdzkou médiám povedala, že rokovania pomôžu "posilniť už aj tak dobré vzťahy". Počas rokovania označila Rusko za "hodnotného partnera"

Sergey Lavrov TASR/AP

12:14 Ukrajinská verejnoprávna televízia Suspilne uviedla, že po ruskom útoku na obytný dom v Dnipre zostáva v nemocnici 18 ľudí, z toho jedno dieťa. "Medzi týmito pacientmi nie je nikto v ohrození, všetci boli presunutí z jednotiek intenzívnej starostlivosti na bežné oddelenia," uviedol kanál.

11:52 Pri Putinovej rezidencii v Novgorodskej oblasti sa objavil systém protivzdušnej obrany Pancir-S1, píšu médiá s odvolaním sa na správu ruského nezávislého portálu Agentstvo. Protiletecký systém stojí zhruba šesť kilometrov od rezidencie ruského prezidenta už niekoľko týždňov, uviedol web Agentstvo s tým, že sa o tom dozvedel od miestnych obyvateľov. Podľa jedného z miestnych je systém v bojovej pohotovosti a anténa jeho radaru sa otáča. Pri komplexe sú neustále najmenej traja vojaci.

11:31 Rusko vyhosťuje estónskeho veľvyslanca v Moskve a znižuje diplomatické vzťahy s touto pobaltskou krajinou na úroveň chargés d'affaires, uviedli agentúry s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia. Podľa agentúry AFP tak Moskva reagovala na predchádzajúce rozhodnutie Tallinnu vyhostiť 21 ruských diplomatov a ďalších zamestnancov ruskej ambasády. "Estónsky veľvyslanec Margus Laidre bol 23. januára predvolaný na ruské ministerstvo zahraničia. Bol mu oznámený dôrazný protest v súvislosti s krokmi estónskych úradov. Veľvyslanec Estónskej republiky by mal opustiť Ruskú federáciu 7. februára 2023," uviedla ruská diplomacia. Moskva pritom znovu obvinila Estónsko z "rusofóbie".

10:59 Za to, že by Poľsko alebo ďalšie krajiny dodali Ukrajine nemecké tanky Leopard, by zaplatili Ukrajinci, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Išlo by vraj o "pseudopodporu".

10:30 Ruský prezident Vladimír Putin ohlásil vlani v septembri čiastočnú mobilizáciu. Adamovi Kalininovi, čo nie je jeho pravé meno, trvalo týždeň, kým dospel k rozhodnutiu, že najlepšie, čo môže urobiť, je presťahovať sa do lesa. Viac sa dočítate v článku nižšie.

10:29 Poľsko požiada Nemecko o povolenie poslať tanky Leopard 2 na Ukrajinu, povedal v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Dodal, že Poľsko môže tieto tanky nemeckej výroby Ukrajine dodať v rámci skupiny krajín, ktorej členom Nemecko nemusí byť. Berlín sa doteraz zdráha poskytnúť Ukrajine svoje leopardy. Krajiny, ktoré ich vlastní a chcú to urobiť, ho musia oficiálne požiadať o súhlas.
Morawiecki nešpecifikoval, kedy sa na Berlín obráti.

10:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijal rezignáciu námestníka ministra, ktorý čelí vyšetrovaniu v súvislosti s prijatím úplatku. Prezident činiteľa neidentifikoval, podľa médií sa ale jednalo o námestníka ministra pre miestny rozvoj Vasyla Lozynského. Ten údajne dostal úplatok 400-tisíc dolárov za nákup generátorov na riešenie energetickej krízy v krajine, napísala agentúra DPA. Zelenskyj v nedeľu oznámil, že korupcia nebude tolerovaná. V médiách sa objavili aj správy o predraženom nákupe potravín pre vojakov. Ceny vraj boli trikrát vyššie ako v maloobchode. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov dostal pozvánku do parlamentu, aby sporné nákupy potravín pre armádu vysvetlil. Ministerstvo obrany obvinenia označilo za falošné.

10:11 Ukrajinský guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko informoval o ostreľovaní na fronte. "V Bachmute boli zranení traja ľudia, v meste boli poškodené tri obytné domy," uviedol. Situáciu v Soledári označil za "napätú".

10:09 Krajiny Európskej únie by sa mali zhodnúť na ďalšej spoločnej platbe za zbrane pre Ukrajinu a diskutovať o možnostiach pokračovania vojenskej pomoci vrátane dodávok tankov. Pred pondelkovým rokovaním ministrov zahraničných vecí členských štátov bloku to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

10:06 Námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Melnyk na Twitteri pripomenul, že napadnutá krajina žiadala Nemecko o poskytnutie tankov Leopard už týždeň po začiatku februárovej invázie. "Ukrajina oficiálne požiadala Nemecko o dodávku tankov Leopard 3. marca 2022, siedmy deň po tom, čo Rusko začalo vyhladzovaciu vojnu proti ukrajinskej štátnosti a ukrajinskému národu. Dnes je 334. deň barbarskej ruskej vojny. Možno je čas tento proces urýchliť?" uviedol.

10:05 Rusko tvrdí, že zatiaľ nebol stanovený nový termín pre rokovania so Spojenými štátmi o obnovení inšpekcií jadrových zbraní na základe Novej dohody START. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova, informuje agentúra Reuters. 

10:02 Šéf ruskej súkromnej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin varoval naverbovaných žoldnierov, že boje, do ktorých sa čoskoro zapoja v meste Soledar na východe Ukrajiny, budú brutálne. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. 

9:08 Republikánsky poslanec v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Michael McCaul v nedeľu vyzval vládu, aby Ukrajine poskytla tanky Abrams. Dodanie amerických tankov na Ukrajinu podporil aj senátor za štát Delaware Chris Coons z Demokratickej strany.

9:06 Maroko údajne poslalo Ukrajine bojové tanky T-72B sovietskej výroby. Uviedla to ukrajinská armáda v pravidelnom zhrnutí situácie na bojisku, informuje The Guardian. 

8:51 Nórsky generál Eirik Kristoffersen vyzval na rýchle dodanie západných tankov na Ukrajinu. "Ak majú počas zimy prejsť (Ukrajinci) do ofenzívy, potrebujú ich rýchlo," povedal Kristoffersen. Napriek veľkým stratám bude podľa neho "Rusko schopné pokračovať vo vojne ešte dlho". Poukázal pritom na ruské mobilizačné a zbrojné kapacity.

8:14 Pri ruskom ostreľovaní ukrajinských regiónov bolo 21. januára zranených sedemročné dievča vo Vovčansku v Charkovskej oblasti a sedemnásťročný chlapec v obci Studenok v Sumskej oblasti. Celkový počet potvrdených detských obetí tak dosiahol 459 mŕtvych a 914 zranených, informovala generálna prokuratúra.

7:50 Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylučuje vyslanie tankov Leclerc na Ukrajinu. Podľa Macrona bude rozhodnutie o presune tankov Leclerc na Ukrajinu urobené v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch, ale malo by byť dohodnuté s ďalšími spojencami, vrátane Nemecka.

7:33 Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sú dlhotrvajúce boje pri Bachmute pravdepodobne dôvodom, prečo pohasína hviezda Jevgenija Prigožina, ktorý založil žoldniersku Wagnerovu skupinu. Ruský líder Vladimír Putin sa rozhodol znovu staviť na pravidelnú armádu, myslia experti.
"Hviezda Jevgenija Prigožina začala pohasínať, pretože nedokázal splniť sľub zmocniť sa Bachmutu," uviedol ISW. Inštitút tento predpoklad odvodzuje najmä zo skutočnosti, že Moskva vymenovala za veliteľa ruských jednotiek nasadených na Ukrajine náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Ruský prezident Vladimír Putin sa navyše o Prigožinovi a jeho ľuďoch vôbec nezmienil, keď 15. januára hovoril o dobytí Soledaru, napísal ISW.

7:32 Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval lídrov členských štátov EÚ, aby pokračovali v rozhovoroch o využití skonfiškovaných aktív ruskej centrálnej banky v hodnote 300 miliárd eur na obnovu Ukrajiny. Uviedol to v pondelok denník Financial Times, informuje Reuters. 

7:09  Ukrajinský generálny štáb v pondelok vo svojom rannom hlásení nepriamo potvrdil, že ruské jednotky už napoly obkľúčili mesto Bachmut, píše server BBC. Medzi osadami, kde ukrajinská armáda za posledných 24 hodín odrážala útoky, sa totiž v správe armádneho velenia objavila aj dedina Stupočky. Tá sa nachádza na ceste spájajúcej Bachmut s mestom Kosťantynivka, ktoré bolo dôležitým zásobovacím uzlom pre bachmutskú posádku. Podľa BBC sú tak ruské jednotky prinajmenšom blízko tomu, aby Bachmut dostali do operačného obkľúčenia, teda odrezali hlavné trasy k nemu. Správa generálneho štábu uvádza, že sa bojuje aj v samotnom Bachmute.

6:56 Náčelník generálneho štábu nórskej armády Eirik Kristoffersen v nedeľu uviedol, že podľa jeho odhadov bolo v takmer rok trvajúcom konflikte na Ukrajine zabitých či zranených takmer 180-tisíc ruských vojakov a 100-tisíc ukrajinských vojakov. Okrem toho prišlo o život okolo 30-tisíc ukrajinských civilistov. Informovala o tom v agentúra AFP s tým, že údaje nebolo možné nezávisle overiť. 

6:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že korupcia nebude tolerovaná. Prisľúbil súčasne, že tento týždeň prídu dôležité rozhodnutia v boji proti tomuto chronickému problému krajiny, ktorý zatlačila do úzadia vojna proti Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters. "Aby bolo jasné - naša krajina sa nevráti k praktikám obvyklým v minulosti a k tomu, ako žili rôzni ľudia blízki štátnym inštitúciám," povedal Zelenskyj.

6:30 Udalosti s vami sledujeme aj dnes, 23. januára.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok