IT špecialista sa vyhol Putinovej mobilizácii. Schováva sa hlboko v zasneženom lese

ta3/ČTK
23.1.2023 09:44

Ruský prezident Vladimír Putin ohlásil vlani v septembri čiastočnú mobilizáciu. Adamovi Kalininovi, čo nie je jeho pravé meno, trvalo týždeň, kým dospel k rozhodnutiu, že najlepšie, čo môže urobiť, je presťahovať sa do lesa.

IT špecialista sa vyhol Putinovej mobilizácii. Schováva sa hlboko v zasneženom lese
TASR/AP

Špecialista v odbore IT bol od začiatku proti vojne. Dostal pokutu a strávil dva týždne vo väzbe za to, že na stenu svojho bytového domu vylepil plagát s nápisom "Nie vojne". Keď teda Rusko oznámilo, že povoláva 300-tisíc mužov, aby pomohli zvrátiť vývoj konfliktu, ktorý prehrávalo, Kalinin nechcel riskovať, že ho pošlú do prvej línie zabíjať Ukrajincov, píše stanica BBC News na svojom webe .

Na rozdiel od státisícov iných však nechcel opustiť krajinu. Držali ho tam tri veci: priatelia, finančné obmedzenia a obavy z opustenia toho, čo pozná. "Odchod by bol zložitý krok z mojej komfortnej zóny," povedal BBC Kalinin, ktorý sa narodil pred zhruba tromi desaťročiami. "Ani tu to nie je úplne pohodlné, ale z psychologického hľadiska by bolo skutočne ťažké odísť," dodal. A tak sa rozhodol k neobvyklému kroku: rozlúčil sa s manželkou a vydal sa do lesa, kde už takmer štyri mesiace žije v stane.

Na pripojenie na internet používa anténu priviazanú k stromu a na získavanie energie solárne panely. Vydržal teploty až mínus 11 stupňov Celzia a živí sa jedlom, ktoré mu pravidelne nosí jeho žena. Život mimo civilizácie je podľa neho najlepší spôsob, ako sa vyhnúť povolaniu do armády. Pokiaľ mu úrady nemôžu odovzdať povolávací rozkaz osobne, nemôžu ho donútiť ísť do vojny.

Anténa na strome

V niektorých ohľadoch Kalinin pokračuje vo svojom živote ako predtým. Stále pracuje osem hodín denne v rovnakom zamestnaní. V zime však nemá dostatok slnečnej energie, aby mohol pracovať celé dni, a tak si hodiny napracováva cez víkend. Niektorí jeho kolegovia sú teraz v Kazachstane, pretože po začatí mobilizácie tiež opustili Rusko, ale jeho internetové pripojenie cez anténu na borovici je natoľko spoľahlivé, že komunikácia nie je problém.

Je tiež milovníkom prírody, mnoho dovoleniek trávil s manželkou v kempoch na juhu Ruska. Keď sa rozhodol presťahovať do divočiny, mal už väčšinu potrebného vybavenia. Dôležitú úlohu v jeho prežití hrá práve manželka, ktorá mu každé tri týždne priváža zásoby na miesto odovzdania, kde sa tiež môžu krátko osobne vidieť. On si potom zásoby odváža na bezpečné miesto, kam si pre nich raz za niekoľko dní chodí. Varí si na provizórnych kachliach na drevo.

"Mám ovos, pohánku, čaj, kávu, cukor. Samozrejme nie dosť čerstvého ovocia a zeleniny, ale nie je to také zlé," hovorí muž, ktorého novým domovom je veľký stan, ktorý sa používa pri love rýb pod ľadom. Keď sa do lesa prisťahoval, zriadil si dva tábory vzdialené od seba päť minút – v jednom mal prístup na internet a pracoval v ňom, druhý bol na viac chránenom mieste a spal v ňom. Ako sa blížila zima, obe miesta spojil. Nedávno teplota klesla na mínus 11 stupňov Celzia, čo bolo chladnejšie, než očakával. Teraz sa však dni opäť predlžujú a sneh začína topiť. Plánuje teda zostať, kde je.

Hoci Kalinin povolanie do armády nedostal, situácia sa podľa neho neustále mení a on sa obáva, že by mu povolávací rozkaz v budúcnosti mohol prísť. Oficiálne sú pracovníci v oblasti informačných technológií od odvodu oslobodení, ale v Rusku sa objavuje rad správ o tom, že podobné výnimky sú ignorované.

Mobilizácia

Putin vyhlásil mobilizáciu 21. septembra, krátko po ukrajinskej bleskovej protiofenzíve v Charkovskej oblasti, počas ktorej Ukrajina získala od ruských vojakov späť tisíce kilometrov štvorcových. Uviedol, že mobilizácia je nevyhnutná na obranu Ruska pred Západom. Mnohí obyvatelia krajiny však protestovali a na ruských hraniciach vznikali chaotické scény, zatiaľ čo státisíce ľudí utekali.

Mobilizácia mala na Rusko silný vplyv. Do nej mohlo mnoho Rusov žiť rovnako ako pred vojnou. Je pravda, že niektoré západné značky zmizli a sankcie sťažili finančné transakcie, ale priamy vplyv na spoločnosť bol väčšinou obmedzený. Mobilizácia priviedla vojnu na prah mnohých ruských rodín. Zrazu boli synovia, otcovia a bratia v krátkom čase nasadení do prvej línie, často so zlým vybavením a minimálnym výcvikom. Pokiaľ sa predtým zdal konflikt vzdialený, teraz bolo takmer nemožné ho ignorovať.

Napriek tomu sú verejné protestné akcie vo vnútri Ruska vzácne, čo bolo kritizované na Ukrajine aj na Západe. Kalinin však hovorí, že ľudia sa oprávnene boja toho, čo by sa im mohlo stať. "Máme totalitný štát, ktorý sa stal mocným. V posledných šiestich mesiacoch boli neuveriteľným tempom zavádzané zákony. Ak sa teraz niekto ozve proti vojne, štát ho bude prenasledovať," hovorí.

Stal sa populárnym

Kalininov život v lese mu priniesol určitú popularitu – jeho takmer každodennú aktualizáciu na platforme Telegram sleduje 17-tisíc ľudí. Zverejňuje tam videá a fotografie svojho okolia, svoje každodenné rutiny a to, ako má svoj tábor usporiadaný. Veľkú úlohu v nich hrá stínanie dreva.

Kalinin tvrdí, že mu z predchádzajúceho života veľa nechýba. Sám sa označuje za introverta, ktorému nevadí byť sám, aj keď sa mu cnie po manželke a rád by ju vídal častejšie. Podotýka však, že jeho súčasná situácia je lepšia ako vyslanie na front alebo do väzenia. "Zmenil som sa natoľko, že také veci, ktoré mi mohli chýbať, ustúpili do pozadia. Veci, ktoré mi predtým pripadali dôležité, už nemajú svoju silu. Existujú ľudia, ktorí sú na tom oveľa horšie ako my," hovorí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok