Ruský Rambo čelí obvineniu, herec a Putinov obľúbenec sa postavil za Ukrajinu

ta3/nf
23.1.2023 14:00

Ruský herec Artur Smoljaninov bol hviezdou jedného z obľúbených filmov prezidenta Vladimira Putina o sovietskej jednotke, ktorá sa postavila proti afganským povstalcom. Teraz je Smoljaninov klasifikovaný ako "zahraničný agent" a čelí vyšetrovaniu.

Ruský Rambo čelí obvineniu, herec a Putinov obľúbenec sa postavil za Ukrajinu
TASR/AP

Smoljaninov bol hrdinom ruského celovečerného filmu Devyataya Rota (9. rota), ktorý vyšiel v roku 2005. Zahral si úlohu vojaka bojujúceho počas bitky v Afganistane, ktorý sovietske sily okupovali desaťročie. Artur Smoljaninov bol často označovaný ako ruský Rambo, porovnávaný s americkým akčným hercom Sylvesterom Stallonem, píše americký spravodajský web CNN.

Boj za Ukrajinu

Odvtedy sa však veľa zmenilo. Smoljaninov sa aktuálne nachádza v exile a v nedávnom rozhovore povedal, že je pripravený bojovať na strane Ukrajiny a zabíjať ruských vojakov. Minulý týždeň pre Novaya Gazeta uviedol: "Necítim nič iné ako nenávisť k ľuďom na druhej (ruskej) strane frontovej línie. Keby som tam ležal na zemi, nebolo by zľutovania."

Povedal, že jeho bývalý kolega odišiel bojovať za Rusko. "Zastrelil by som ho? Bezpochyby! Nechávam si otvorené možnosti ísť bojovať za Ukrajinu? Absolútne! Toto je pre mňa jediná cesta. A ak by som išiel do tejto vojny, bojoval by som len za Ukrajinu," vyhlásil bývalý herec akčných filmov.

O niekoľko dní neskôr ruské ministerstvo spravodlivosti herca klasifikovalo ako zahraničného agenta. Šéf ruského vyšetrovacieho výboru Alexander Bastrykin tiež nariadil začatie trestného konania proti Smoljaninovovi. Smoljaninov ostro kritizoval kampaň na Ukrajine. Nedávno nahral pieseň zo sovietskej éry – Temnaya Noch (Temná noc, ale s prerobeným textom).

Jej súčasťou boli riadky: "Pozri sa, okupant, ako sú pôrodnice bez elektriny, ako sedia deti v krytoch. Ruská noc dorazila do škôl a nemocníc." Ďalší verš sa týkal "bunkru, kde sa skrýva führer a malého holohlavého kuchára, ktorý kŕmi führera z lyžice". Kuchár bol odkazom na Jevgenija Prigožina, ktorý vedie súkromnú vojenskú Wagnerovu skupinu a získal zákazky od Kremľa.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok