Ukrajina sa stala bojovým laboratóriom. Západné zbrane vylepšuje lacno a rýchlo

ta3/dp, CNN
22.1.2023 06:00

Na jeseň v roku 2022, keď Ukrajina získala späť veľké časti územia, zaútočila na ruské sily delostrelectvom a raketami americkej výroby. Niektoré strely mali podomácky vyrobený zameriavací systém, ktorý Ukrajina vyvinula na bojisku. Píše portál CNN.

Ukrajina sa stala bojovým laboratóriom. Západné zbrane vylepšuje lacno a rýchlo
TASR/AP

Časť softvéru, ktorý bol vyrobený na Ukrajine, premenila ľahko dostupné tabletové počítače a smartfóny na sofistikované nástroje na zacielenie, ktoré sa teraz používajú v celej ukrajinskej armáde. Výsledkom je mobilná aplikácia, ktorá dodáva satelitné a iné spravodajské snímky pre algoritmus zameriavania v reálnom čase, ktorý pomáha jednotkám v prednej časti línie nasmerovať paľbu na konkrétne ciele. 

A keďže ide o aplikáciu, nie o hardvér, dá sa ľahko upgradovať a je k dispozícii širokému okruhu zainteresovaných, tvrdí spravodajský portál CNN. Americkí predstavitelia oboznámení s týmto nástrojom tvrdia, že je vysoko účinný pri nasmerovaní ukrajinskej delostreleckej paľby na ruské ciele.

Lacné riešenia drahých problémov

Aplikácia na zacielenie patrí medzi desiatky príkladov inovácií na bojisku, s ktorými Ukrajina prišla počas takmer roka vojny, pričom často našla lacné riešenia drahých problémov. Malé, plastové drony, ticho bzučiace nad hlavou, zhadzujú na ruské jednotky granáty a inú muníciu. 

3D tlačiarne teraz vyrábajú náhradné diely, aby vojaci mohli opravovať ťažkú techniku v teréne. Technici prerobili obyčajné pickupy na mobilné odpaľovacie zariadenia rakiet. Inžinieri prišli na to, ako pripevniť sofistikované americké rakety na staršie sovietske stíhačky, ako je MiG-29, a pomôcť tak udržať ukrajinské letectvo v prevádzke po deviatich mesiacoch vojny. 

Ukrajina dokonca vyvinula svoju vlastnú protilodnú zbraň Neptún, založenú na sovietskych raketových dizajnoch, ktoré môžu zacieliť ruskú flotilu zo vzdialenosti vyše 320 kilometrov. Tento druh ukrajinskej vynaliezavosti zapôsobil na amerických predstaviteľov, ktorí ocenili schopnosť Kyjeva "MacGyverovsky" riešiť potreby bojiska.

Zatiaľ čo predstavitelia USA a iných západných mocností nemajú vždy dokonalý prehľad o tom, ako presne fungujú ukrajinské systémy vyrobené "na mieru bojiska" – z veľkej časti preto, že nie sú prítomní priamo na mieste – predstavitelia aj open source analytici tvrdia, že Ukrajina sa stala skutočným bojovým laboratóriom pre lacné, ale efektívne riešenia.

Skutočné bojové testovanie

"Ich inovácie sú neuveriteľne pôsobivé," povedal Seth Jones, riaditeľ medzinárodného bezpečnostného programu v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie. "Toto je skutočné bojové testovanie," dodal. Vojna na Ukrajine tiež ponúkla Spojeným štátom a ich spojencom vzácnu príležitosť študovať, ako fungujú ich vlastné zbraňové systémy pri intenzívnom používaní – a akú muníciu obe strany v tomto konflikte používajú na víťazstvo. Americkí operační dôstojníci a iní vojenskí predstavitelia tiež sledovali, ako úspešne Rusko používa lacné iránske drony na ničenie ukrajinskej elektrickej siete.

Ukrajina je "absolútnym zbrojným laboratóriom v každom zmysle, pretože žiadne z týchto zariadení nebolo v skutočnosti nikdy použité vo vojne medzi dvoma priemyselne rozvinutými krajinami," povedal jeden zo zdrojov oboznámený so západnými spravodajskými službami. "Toto je bojové testovanie v reálnom svete." Pre americkú armádu je vojna na Ukrajine neuveriteľným zdrojom údajov o užitočnosti jej vlastných systémov.

Salvový raketomet HIMARS v akcii TASR/AP
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok