Ukrajina sa stala bojovým laboratóriom. Západné zbrane vylepšuje lacno a rýchlo

ta3/dp, CNN
22.1.2023 06:00

Na jeseň v roku 2022, keď Ukrajina získala späť veľké časti územia, zaútočila na ruské sily delostrelectvom a raketami americkej výroby. Niektoré strely mali podomácky vyrobený zameriavací systém, ktorý Ukrajina vyvinula na bojisku. Píše portál CNN.

Ukrajina sa stala bojovým laboratóriom. Západné zbrane vylepšuje lacno a rýchlo
TASR/AP

Niektoré vysokoprofilové systémy, ktoré dostali Ukrajinci – ako napríklad drony Switchblade 300 a rakety určené na zameriavanie nepriateľských radarových systémov – sa ukázali byť na bojisku menej účinné, ako sa očakávalo, tvrdí americký vojenský operačný dôstojník so znalosťou bojiska.

Ľahký viacnásobný raketomet M142 alebo HIMARS vyrobený v Amerike bol však rozhodujúci pre úspech Ukrajiny. Predstavitelia získali cenné poznatky o rýchlosti opráv údržby, ktorú tieto systémy vyžadujú pri intenzívnom používaní. To, ako Ukrajina využila svoje obmedzené zásoby rakiet HIMARS, aby spôsobila zmätok ruskému veleniu a kontrole, úderom na veliteľské stanovištia, veliteľstvá a zásobovacie sklady, otvára oči, povedal predstaviteľ obrany a dodal, že vojenskí experti to budú študovať roky.

Ďalší dôležitý poznatok sa týkal húfnice M777 výkonného delostrelectva, ktoré bolo kritickou súčasťou bojovej sily Ukrajiny. Ale hlavne, húfnice strácajú svoju ostrosť, ak sa vypáli príliš veľa nábojov v krátkom časovom rámci, povedal ďalší predstaviteľ obrany, čím sa delostrelectvo stáva menej presné a menej účinné. Ukrajinci urobili aj taktické novinky, ktoré zapôsobili na západných predstaviteľov. Počas prvých týždňov vojny ukrajinskí velitelia prispôsobili svoje operácie tak, aby zamestnávali malé tímy pechoty počas ruského postupu na Kyjev. 

USA dôkladne študujú konflikt

Vyzbrojené raketami Stinger a Javelin umiestnenými na ramenách sa ukrajinským jednotkám podarilo preplížiť sa k ruským tankom bez pechoty na ich bokoch. USA tiež dôkladne študovali konflikt, aby získali rozsiahlejšie lekcie o tom, ako by sa mohla viesť vojna medzi dvoma modernými národmi v 21. storočí.

Ukrajinskí vojaci pripravujú na streľbu americkú húfnicu M777 TASR/AP

Operačný dôstojník povedal, že jedno ponaučenie, ktoré si USA z tohto konfliktu môžu vziať, je, že ťahané delostrelectvo – ako napríklad systém húfnice M777 – môže byť minulosťou. Tieto systémy sa ťažko vyhýbajú opätovanej paľbe, keďže sú pomalé a je komplikované ich po útoku presunúť – a vo svete všadeprítomných dronov a dohľadu zo vzduchu je "veľmi ťažké sa skryť," povedal dôstojník. 

Pokiaľ ide o získané ponaučenia, "je potrebné o tom napísať knihu," povedal demokratický poslanec Jim Himes z Connecticutu, člen výboru Snemovne reprezentantov USA. Americkí dodávatelia obrany tiež vzali na vedomie novú príležitosť študovať a uvádzať na trh svoje systémy. Spoločnosť BAE Systems už oznámila, že ruský úspech s kamikadze dronmi ovplyvnil spôsob, akým navrhuje nové obrnené bojové vozidlo pre armádu, pričom pridáva viac pancierovania na ochranu vojakov pred útokmi zhora. 

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok