Ukrajinci sú v boji vynaliezaví. Vyrábajú zbrane, za ktoré by sa nehanbil ani MacGyver

ta3/DP, The New York Times
12.9.2022 06:00

Ukrajinská armáda je v boji proti ruským okupantom vynaliezavá. Zbrane používa nekonvenčnými spôsobmi. Napríklad vylepšuje nákladné autá a rýchle motorové člny, na ktoré montuje rakety a raketové systémy, tvrdia experti.

Ukrajinci sú v boji vynaliezaví. Vyrábajú zbrane, za ktoré by sa nehanbil ani MacGyver
Reprofoto/Twitter/Anton Gerashchenko

Miliardy dolárov vojenskej pomoci, ktoré Spojené štáty poslali Ukrajine, zahŕňajú niektoré z najpokročilejších a najsmrtonosnejších zbraňových systémov na svete. Podľa vojenských expertov však Ukrajina zaznamenala vo vojne veľké úspechy aj tým, že použila zbrane a vybavenie neočakávaným spôsobom. Od potopenia ruskej čiernomorskej vlajkovej lode Moskvy v apríli až po útok na ruskú leteckú základňu na Kryme ukrajinskí vojaci použili americké a iné zbrane spôsobom, ktorý len málokto očakával, uviedli odborníci a predstavitelia amerického ministerstva obrany. Píše denník The New York Times.

MacGyverovské zmýšľanie

Napríklad umiestnením rakiet na nákladné autá ich ukrajinské sily rýchlejšie presunuli na bojový front. Tým, že na motorové člny umiestnili raketové systémy, zvýšili svoju bojaschopnosť na mori. A na počudovanie zbrojných expertov Ukrajina pokračovala v ničení ruských cieľov pomocou pomaly sa pohybujúcich útočných bezpilotných lietadiel tureckej výroby Bayraktar a lacných plastových lietadiel upravených na zhadzovanie granátov a inej munície.

Ukrajinskí dobrovoľníci nainštalovali raketomet zo zasiahnutého ruského vrtuľníka na pickup:

Po vyše šiestich mesiacoch vojny je počet obetí na oboch stranách vysoký: Zatiaľ čo americkí predstavitelia nedávno odhadli, že bolo zabitých alebo zranených až 80-tisíc ruských vojakov, ukrajinská armáda povedala, že denne stráca 100 až 200 vojakov. Napriek tomu je inžinierska vynaliezavosť Ukrajincov v ostrom kontraste s pomalým a únavným charakterom ruského postupu.

„Ľudia používajú metaforu MacGyvera,“ povedal Frederick B. Hodges, bývalý najvyšší veliteľ americkej armády v Európe, v narážke na televíznu reláciu z 80. rokov, v ktorej hlavná postava používa jednoduché, improvizované vychytávky, aby sa dostala zo zložitých situácií.  

Z Bayraktarov vytlačili všetko

Ukrajinským jednotkám sa s tureckým dronom Bayraktar v skutočnosti darilo tak dobre, že generálny riaditeľ spoločnosti Haluk Bayraktar ocenil ich schopnosť „vytlačiť z týchto systémov čo najviac“ v nedávnom rozhovore pre ukrajinskú spravodajskú reláciu. Americkí vojenskí predstavitelia zostávajú zmätení tým, prečo ruské mnohovrstvové systémy protivzdušnej obrany neboli účinnejšie pri zastavovaní dronov, ktoré nemajú žiadne systémy sebaobrany, sú ľahko spozorovateľné radarom a pohybujú sa rýchlosťou iba asi 128 kilometrov za hodinu.

"Nočný lovec Bayraktar približuje ruský rozpočet ku kolapsu," píše ukrajinská armáda na Twitteri:

Turecký dron Bayraktar Twitter/NEXTA

Vyrobili novú zbraň z ruskej techniky

Ukrajinskí vojaci ukázali "MacGyverovskú" zbraň. Systém už bol testovaný a teraz sa používa v bojovej zóne. Ide o samohybný delostrelecký systém, ktorý vyrobili svojpomocne z ukoristenej ruskej vojenskej techniky:

Úspešné rakety Neptún

Pri útoku na krížnik Moskva napríklad Ukrajinci vyvinuli vlastnú protilodnú strelu s názvom Neptún. Pri výrobe vychádzali z konštrukcie starej sovietskej protilodnej strely, ale s podstatne vylepšeným doletom a elektronikou. Zdá sa, že rakety Neptún namontovali na nákladné autá, tvrdí to jeden z vysokých amerických predstaviteľov, a presunuli ich do dosahu lode, ktorá sa nachádzala asi 120 kilometrov od Odesy. Útok na krížnik Moskva bol v podstate demonštráciou sily strely Neptún; bolo to zároveň prvýkrát, čo bola nová ukrajinská zbraň použitá v skutočnej vojne, a zničila ruskú vlajkovú loď v Čiernom mori.

„Pri útoku na krížnik Moskva Ukrajinci vytvorili veľmi účinný 'MacGyverovský' protilodný systém, ktorý umiestnili na korbu nákladného auta, aby bol mobilný a mohli ho premiestňovať,“ povedal v rozhovore generál Hodges, ktorý je v súčasnosti hlavným poradcom v ľudskoprávnej organizácii Human Rights First.

Test rakety Neptún Twitter/ArmyInform

Prerobili sovietske stíhačky

Vysoký predstaviteľ Pentagónu uviedol, že ukrajinské sily namontovali Američanmi dodané protiradiačné rakety HARM na stíhačky MiG-29 sovietskej výroby – je to niečo, čo nikdy žiadne letectvo neurobilo. Americká raketa HARM, navrhnutá na vyhľadávanie a ničenie radaru protivzdušnej obrany, zvyčajne nie je kompatibilná so stíhačkami MiG-29 alebo inými bojovými lietadlami vo výzbroji Ukrajiny.  

Ukrajine sa podarilo prestaviť aj zameriavacie senzory, aby umožnili pilotom odpáliť americkú raketu zo svojich lietadiel zo sovietskej éry. "V skutočnosti to úspešne integrovali," povedal vysoký predstaviteľ novinárom počas brífingu Pentagónu. Vyjadril sa pod podmienkou anonymity podľa pravidiel Bidenovej administratívy. Predstavitelia tvrdia, že rakety môžu zacieliť ruské systémy protivzdušnej obrany až do vzdialenosti 150 kilometrov.

Generál Hodges povedal, že si všimol „akí boli Ukrajinci šikovní na taktickej úrovni“, keď s nimi v rokoch 2013 a 2014 spolupracoval. Povedal, že prispôsobenie rakiet HARM dodaných Američanmi na stíhačky MiG-29 demonštrovalo hĺbku technologického know-how ukrajinskej armády. "Nedá sa len tak namontovať akýkoľvek druh rakety na akýkoľvek druh lietadla - odlišné stroje majú aj odlišné systémy umožňujúce let na lietadle," povedal. "Ale urobili to."

Ukrajinské letectvo ukázalo video použitia amerických rakiet AGM-88 HARM zo stíhačky MiG-29:

Prefíkanosť na Kryme

"Prefíkanosť" ukrajinských síl bola demonštrovaná na Kryme. Ukrajina sa v sérii útokov zamerala na polostrov v Čiernom mori, ktorý Rusko v roku 2014 ilegálne anektovalo. Pri útoku na ruskú leteckú základňu na Kryme Ukrajinci zničili osem bojových lietadiel. 

O niekoľko dní neskôr zasiahli tajné ukrajinské sily operujúce za nepriateľskými líniami niekoľko miest na okupovanom území, ktoré Rusko považovalo za bezpečné, vrátane muničných skladov a zásobovacích liniek. Potom výbuchy zasiahli vojenské letisko pri Sevastopole, najväčšom meste na Kryme a domove ruskej Čiernomorskej flotily. Rusko tvrdilo, že proti útoku úspešne zasiahol ich systém protilietadlovej obrany.  „Ukrajinci dokážu využiť svoje znalosti v tomto teréne,“ povedala Dara Massicotová, vedúca výskumníčka v oblasti politiky z americkej neziskovky RAND Corporation.

Útoky na Kryme podčiarkujú čoraz agresívnejšiu vojenskú taktiku Ukrajiny. Vláda v Kyjeve sa spolieha na špeciálne jednotky a miestnych partizánskych bojovníkov, ktorí by mali zasahovať hlboko za frontovou líniou, narúšať ruské zásobovacie línie a čeliť výhodám Ruska v oblasti zbraní a vybavenia.

Americkí predstavitelia tvrdia, že Spojené štáty poskytli podrobné spravodajské informácie, aby pomohli ukrajinským silám útočiť na ruské ciele počas vojny. Ukrajina však uskutočnila prvý z útokov na Kryme – sériu výbuchov na vojenskom letisku Saki 9. augusta – bez toho, aby vopred informovala amerických a iných západných spojencov, uviedli predstavitelia. Jeden americký predstaviteľ neskôr povedal, že ukrajinské komandá a partizánski bojovníci použili pri útokoch vylepšené zbrane a výbušniny. "Nedostali sme žiadne upozornenie vopred," povedal americký úradník pod podmienkou anonymity.

Použili systém Grim

Andriy Tsaplienko, ukrajinský vojenský novinár, v príspevku na Telegrame po útoku na Saki uviedol, že poškodenie naznačuje, že pri útoku bol použitý raketový systém namontovaný na kamióne nazývaný Grim alebo Sapsan. Tento systém vyvinula spoločnosť Yuzhmash, štátny ukrajinský výrobca pre letectvo. Kremeľ však odmietol možnosť, že by s tým mal niečo spoločné balistický raketový systém ukrajinskej výroby.

„Aktivity na Krymskom polostrove pravdepodobne znamenajú novú fázu vojny, keď Ukrajinci idú do ofenzívy s nepravidelnou frekvenciou útokov, ktorej cieľom je vytlačiť Rusko z oblasti, o ktorej si bolo isté, že je bezpečná,“ povedal Mick Mulroy, bývalý predstaviteľ Pentagónu a dôstojník CIA.  

Raketový systém Sapsan/Grim Twitter/Liveuamap

Doolittlov efekt

Tento prvý úder na letisko na Kryme zničil veľkú časť zásob leteckej sily a munície 43. pluku námorného letectva Čiernomorskej flotily. Malo to mať tiež psychologický dopad na ruské sily na Kryme, povedal americký predstaviteľ a nazval to „Doolittlovým efektom“, čo je odkaz na americký útok na Japonsko v druhej svetovej vojne.

Nálet bombardérov pod vedením podplukovníka Jamesa H. Doolittla bol útokom pri nízkej úrovni denného svetla v apríli 1942, ktorý mal za následok len ľahké poškodenie vojenských a priemyselných cieľov. Povzbudilo to však americkú frontu, ktorá sa zmietala v sérii neúspechov v Pacifiku, počnúc útokom na Pearl Harbor 7. decembra 1941. Rozbilo to aj myšlienku, že Japonsko je nezraniteľné voči americkým leteckým útokom, ako tvrdila jeho vláda.

Má to aj historické korene

Vynaliezavosť Ukrajincov má korene aj v histórii krajiny, ktorá bola srdcom obranného priemyslu bývalého Sovietskeho zväzu. Ukrajina bola desaťročia miestom, kde Sovietsky zväz – a potom Rusko – vyvíjali turbíny pre vojnové lode, tanky a dokonca aj lietadlá, ako napríklad Antonov An-124, ktorý je jedným z najväčších nákladných lietadiel na svete a Rusko ho v súčasnosti používa na prepravovanie zbraní na Ukrajinu. Americkí vojenskí velitelia, ktorí spolupracovali s ukrajinskými jednotkami, hovoria, že Ukrajinci sú vždy pripravení improvizovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok