Putin sa podľa Stoltenberga nechystá na mier. Musí zistiť, že na bojisku nezvíťazí

ta3 čtk
18.1.2023 16:27

Ruský prezident Vladimír Putin sa vôbec nepripravuje na mier, a preto si musí uvedomiť, že na bojisku nezvíťazí, je presvedčený generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Šéf NATO to povedal agentúre Reuters na okraj Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose s tým, že Ukrajina potrebuje výrazne viac zbraní.

Prioritou NATO je dodať Ukrajine systémy vzdušnej obrany, povedal Stoltenberg
TASR/AP

"Ak chceme zajtra mierové riešenie, musíme dnes poskytnúť viac zbraní," vyjadril svoj názor Stoltenberg. Vojna vyvolaná Ruskom vlani vo februári sa podľa neho dostáva do kľúčovej fázy, v ktorej Ukrajina potrebuje ešte výrazne vyššiu podporu ako doteraz. Jej súčasťou by podľa Stoltenberga mali byť napríklad systémy protivzdušnej obrany, obrnencov, ale aj munície alebo náhradné diely.

"Prezident Putin nedal najavo žiadne znamenie toho, že by sa pripravoval na mier, a preto si musí uvedomiť, že na bojovom poli nemôže vyhrať," myslí si aj Stoltenberg.

Putin je však o svojom víťazstve naďalej presvedčený. V Petrohrade, ktorý si pripomína prelomenie nacistického obkľúčenia počas druhej svetovej vojny, dnes vyhlásil, že ruské víťazstvo je nevyhnutné. "Dynamika je pozitívna. Všetko sa vyvíja podľa plánu ministerstva obrany a generálneho štábu," hovoril podobne aj cez víkend. Jeho plány februárovej invázie pritom podľa západných krajín aj podľa médií počítali s tým, že Rusi obsadia Ukrajinu za niekoľko dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok