Zdieľame bolesť Ukrajiny. Európski lídri vyjadrili ľútosť nad smrťou ministra Monastyrského

ta3 čtk tasr
18.1.2023 11:59

Zármutok nad smrťou ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského, ktorý v stredu zahynul vo veku 42 rokov pri páde vrtuľníka pri Kyjeve, vyjadril predseda Európskej rady Charles Michel. Označil ho za veľkého priateľa Európskej únie. Sústrasť prejavili aj ďalší európski lídri.

Zdieľame bolesť Ukrajiny. Európski lídri vyjadrili ľútosť nad smrťou ministra Monastyrského
TASR/AP

Dočasne poverený premiér Eduard Heger uviedol, že je "veľmi zarmútený touto zdrvujúcou správou z dnešného rána," uviedol Heger. Zároveň vyjadril svoju úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. 

Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová nehodu označila za srdcervúcu tragédiu. Príčina pádu lietadla v meste Brovary neďaleko metropoly nie je jasná.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová uviedla, že správu o havárii vedľa materskej školy v Brovaroch prijala so "zlomeným srdcom". "V myšlienkach som s rodinami a blízkymi ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského a s tými, ktorí pri tejto strašnej tragédii zahynuli, vrátane detí," uviedla Metsolaová.

Bravermanová označila Monastýrskeho za "vodcovské svetlo" v boji ukrajinského ľudu proti rukej invázii. "Keď sme spolu v októbri hovorili, bola som ohromená jeho odhodlaním, optimizmom a vlastenectvom," uviedla na Twitteri. "V myšlienkach som so všetkými, ktorí pri tejto strašnej tragédii zahynuli, a s ich rodinami. Spojené kráľovstvo bude vždy na strane našich ukrajinských priateľov," dodala.

"Vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť rodinám obetí, ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a celej krajine," napísala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri. "Smútime spolu s vami," dodala.

Predseda Európskej rady Charles Michel takisto vyjadril sústrasť a podporu Ukrajine i jej predstaviteľom. Denysa Monastyrského označil za priateľa EÚ.

Trudeau správu o havárii vrtuľníka označil za "nesmierne tragickú". "Posielam svoju sústrasť rodinám obetí, prezidentovi Zelenskému a ukrajinskému ľudu, a zraneným želám rýchle a plné zotavenie," napísal. Kanada podľa jeho slov aj naďalej stojí pri Ukrajine.

"Havária vrtuľníka v Brovaroch opätovne potvrdzuje obrovskú cenu, ktorú Ukrajina v tejto vojne platí," napísal na Twitteri Scholz. "V tento smutný deň sme vo svojich myšlienkach s príbuznými obetí a zranených, s (prezidentom) Zelenským, ktorý dnes prišiel o svojho ministra vnútra," dodal spolkový kancelár.

Fínska ministerka vnútra Krista Mikkonenová, ktorá sa s Monastýrskym stretla minulý týždeň, uviedla, že smrť jej kolegu sa jej hlboko dotýka. Dodala, že fínska podpora Ukrajiny bude pokračovať.

Český minister vnútra Vít Rakúšan uviedol, že bude osobne kondolovať rodine Monastýrskeho, s ktorým mal podľa svojich slov osobný vzťah. Sústrasť rodine a blízkym Monastýrskeho i ďalších obetí havárie vyslovil na Twitteri aj premiér Petr Fiala. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám a blízkym ukrajinského ministra vnútra Monastýrskeho a všetkým, ktorí zahynuli pri havárii vrtuľníka pri Kyjeve," uviedol ministerský predseda.

Zatiaľ nie je jasné, čo spôsobilo pád vrtuľníka. Rusko, ktorého jednotky napadli Ukrajinu vlani vo februári, sa nevyjadrilo a ukrajinskí predstavitelia sa nezmienili o žiadnom ruskom útoku v oblasti v čase tragédie, poznamenala agentúra Reuters.

V Brovaroch, ktoré sú prakticky východným predmestím Kyjeva, žije asi 100 000 ľudí. Spolu s Monastýrskymi boli na palube havarovaného stroja ďalší členovia vedenia ministerstva vnútra; podľa zástupcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka leteli "na jedno z horúcich miest, kde sa odohrávajú boje" proti ruským inváznym jednotkám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok