Predčasným voľbám sa nevyhneme, povedal Gyimesi. 76-tka z tých istých ľudí nemá zmysel, zhodol sa so Sakovou a Valáškom

ta3/Milan Špak
15.1.2023 13:17

Podnikateľom začali prichádzať vysoké zálohové faktúry za energie. Blíži sa referendum a hlasovanie v NR SR o novele ústavy, ktorá by poslancom umožnila skrátiť si volebné obdobie. Premiér Heger pripustil, že je pravdepodobné, že sa jeho cesty s Igorom Matovičom rozídu. V relácii V politike o tom diskutovali poslanci György Gyimesi z OĽANO, Denisa Saková z Hlasu-SD a Tomáš Valášek z PS.

vp_5.jpg
TA3

Matovič verzus LGBTI+

Gyimesi si myslí, že Hlas a Progresívne Slovensko si po voľbách "skočia do náruče". Premiér Heger je preňho sklamaním z toho dôvodu, že bol považovaný za konzervatívneho politika a počas svojho pôsobenia neurobil nič konzervatívne.

Vyjadril sa aj k statusom Igora Matoviča, ktorý na sociálnych sieťach útočil na transrodových ľudí a LGBTI+ komunitu. Uviedol, že ak chce šéf OĽANO povedať to, že sa "tu vnucuje ideológia, ktorá v strednej Európe nemá miesto, treba sa proti tomu postaviť a zabojovať proti tomu".

Valášek si myslí, že "aktívne prehlbovať traumu v najzraniteľnejšej časti spoločnosti nie je demokratické a je to extrémizmus čistého zrna". Postoj Sakovej k tejto téme znie "ži a nechaj žiť" a je potrebné akceptovať všetky menšie komunity.

Novela ústavy a referendum

Poslancov Národnej rady SR čaká v utorok 24. januára hlasovanie o novele ústavy o predčasných voľbách. Podľa Valáška by sa o skrátení volebného obdobia nemalo rozhodovať 76 hlasmi, ale 90. Taktiež nie je fanúšikom skrátenia volebného obdobia referendom. Nad budúcimi vládami by podľa neho visel Damoklov meč. Blížiaceho sa referenda sa nezúčastní.

Referendum je mimoriadne dôležitým nástrojom, povedal Gyimesi. 21. januára sa ho však nezúčastní. To, ako bude v parlamente hlasovať o tri dni neskôr, si ešte rozmyslí. Mala by však podľa neho existovať možnosť toho, že parlament sa vie sám rozpustiť. Nesúhlasí s tým, že by to malo byť 76 hlasmi.

Poslanci Hlasu novelu ústavy podporia. Saková vyzvala všetkých občanov, aby sa zúčastnili referenda. "Je to záruka toho, že sa budú konať predčasné voľby," povedala. Odmieta, že by malo ísť o politické referendum a kampaň Smeru, podľa nej je referendum občianske. Skritizovala prezidentku, že nevyzvala ľudí, aby prišli k urnám.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok