Predčasným voľbám sa nevyhneme, povedal Gyimesi. 76-tka z tých istých ľudí nemá zmysel, zhodol sa so Sakovou a Valáškom

ta3/Milan Špak
15.1.2023 13:17

Podnikateľom začali prichádzať vysoké zálohové faktúry za energie. Blíži sa referendum a hlasovanie v NR SR o novele ústavy, ktorá by poslancom umožnila skrátiť si volebné obdobie. Premiér Heger pripustil, že je pravdepodobné, že sa jeho cesty s Igorom Matovičom rozídu. V relácii V politike o tom diskutovali poslanci György Gyimesi z OĽANO, Denisa Saková z Hlasu-SD a Tomáš Valášek z PS.

Eduard Heger pokračuje v snahe získať podpisy potrebné na vytvorenie takzvanej novej 76-tky. György Gyimesi premiérovi svoj podpis ešte nedal. "Nechcem pánovi premiérovi dávať bianko šek. Neviem, kto v tej vláde bude sedieť. Mám extrémny problém napríklad s ministrom zahraničných vecí Káčerom," odôvodnil poslanec OĽANO. Heger podľa jeho slov zatiaľ nemá rátať s jeho hlasom. Dodal, že premiér ho o podpis doteraz osobne nepožiadal.

Voľby budú tak či tak

Tomáš Valášek novú 76-tku nepodporí a riešením podľa neho nie je ani úradnícka vláda. "Boli by to stále tie isté postavy, ktoré túto vládu už dvakrát priviedli do kolapsu," povedal s tým, že by sa mali konať predčasné voľby.

Slovensko podľa Denisy Sakovej prežíva "hlbokú ústavnú, politickú, ekonomickú a sociálnu krízu". Tvrdí, že krajina potrebuje predčasné voľby, ktoré by priniesli silnú, stabilnú a profesionálnu vládu. Ďalej uviedla, že súčasný kabinet charakterizujú hádky, vzájomné obviňovania a neriešenie problémov. "Toto sa musí skončiť," skonštatovala.

Nová 76-tka nemôže vzniknúť, pokračoval Gyimesi. Priniesla by podľa neho to isté, čo tu bolo doteraz. Boris Kollár v sobotu Gyimesimu potvrdil, že Sme rodina dodá Hegerovi svojich 17 podpisov len v prípade, že bude garantovaný termín predčasných volieb. "Predčasným voľbám sa tak či tak nevyhneme," povedal.

Povolebná spolupráca

Valášek na otázku povolebnej spolupráce Progresívneho Slovenska s Hlasom-SD odpovedal, že nevie, akou stranou Hlas je. "Pri obrannej zmluve s USA to dali na dezolátov. Keď sa začala vojna na Ukrajine, videli sme takmer 180-stupňový obrat v zahraničnej politike," uviedol.

Saková reagovala, že Hlas-SD má už avizované členstvo v Strane európskych socialistov. Vysvetlila, že Hlas je postavený na pronárodných, proeurópskych, sociálnych a protifašistických hodnotách. Oponovala, že taktiež nevie, aké hodnoty má Progresívne Slovensko. Argumentovala, že europoslanci PS hlasovali proti jadru a označila to za "energetickú vlastizradu".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok