Predčasným voľbám sa nevyhneme, povedal Gyimesi. 76-tka z tých istých ľudí nemá zmysel, zhodol sa so Sakovou a Valáškom

ta3/Milan Špak
15.1.2023 13:17

Podnikateľom začali prichádzať vysoké zálohové faktúry za energie. Blíži sa referendum a hlasovanie v NR SR o novele ústavy, ktorá by poslancom umožnila skrátiť si volebné obdobie. Premiér Heger pripustil, že je pravdepodobné, že sa jeho cesty s Igorom Matovičom rozídu. V relácii V politike o tom diskutovali poslanci György Gyimesi z OĽANO, Denisa Saková z Hlasu-SD a Tomáš Valášek z PS.

vp_5.jpg
TA3

Hrozí rozpad OĽANO?

Gyimesi pripustil, že vnútri OĽANO existujú otázky o tom, akým smerom by sa hnutie malo uberať. Vízie predsedu Igora Matoviča a premiéra Eduarda Hegera sa líšia. Ak by sa OĽANO rozdelilo na dve vetvy, znamenalo by to podľa neho to, že volič, ktorému vadí ideológia Matoviča, by mohol voliť Hegera, a naopak.

Trenice vo vnútri OĽANO sú dôkazom toho, ako vyzerá politika na Slovensku od roku 2020, myslí si Saková. "Občanov to už nezaujíma, sú z toho unavení," povedala. Hovorí, že politici by sa skôr mali zaoberať tým, ako sa ľuďom žije a akými krízami národ prechádza.

Problémy v hnutí Igora Matoviča považuje Valášek za neodvrátiteľné a nedôstojné. "Neodvrátiteľné v tom zmysle, že už len osoba Matoviča garantuje, že skôr či neskôr sa toto rôznorodé spektrum ľudí rozpadne. Nedôstojné, lebo sa to deje v najhoršom možnom čase," vysvetlil.

Hirmanovo zlyhanie

Podnikateľom začali prichádzať vysoké zálohové faktúry za energie. Gyimesi tvrdí, že v tomto prípade ide o zlyhanie ministra hospodárstva Karla Hirmana. "Medzi sviatkami nemal odísť do tepla na trojtýždňovú dovolenku. Podnikatelia potrebujú urgentnú pomoc," uviedol. Samotní podnikatelia podľa neho nemôžu za nič. Odporúča im, aby dané faktúry neplatili.

Komplikáciám s týmito zálohovými platbami sa podľa Sakovej dalo predísť: "O tom, že Slovensko zasiahne energetická kríza, sme hovorili pred dvanástimi mesiacmi." Pripomenula, že v novembri zamestnávatelia deklarovali, že problém v podobe vysokých cien energií sa blíži. Tvrdí, že vláda v tomto prípade zaspala.

Valášek hovorí, že bolo jasné, že kríza príde. Je podľa neho šokujúce, že pri absencii jedného ministra "krajina padá na kolená". Tvrdí, že Heger mal niekoho riešením poveriť.

Celý diel relácie V politike si môžete pozrieť nižšie:

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok