Referendum 2023 krok za krokom: Čo o ňom potrebujete vedieť?

ta3/am
17.1.2023 15:26

Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila referendum na 21. januára 2023. Volebné miestnosti budú v otvorené od 7:00 do 22:00. Hlasovať môžu všetci oprávnení voliči, ktorí najneskôr v deň referenda dovŕšia plnoletosť. Rozhodovať budú o otázke zmeny znenia ústavy v časti o dĺžke volebného obdobia NR SR. Zodpovedali sme pre vás najpodstatnejšie otázky ohľadom januárového referenda.

Referendum 2022: Kde sa hlasuje a kto má právo hlasovať?
TASR - Radovan Stoklasa

Na základe petície občanov prijatej v auguste 2022 prezidentka vyhlásila referendum o zmene ústavy na sobotu 21. januára 2023. Volebné miestnosti budú v otvorené od 7:00 do 22:00. Informuje o tom Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky

Čo je referendum?

Referendum je forma priameho vyjadrenia voľby občana v politických otázkach. Vyhlasuje ho prezident SR. Zatiaľ sme na Slovensku mali iba jedno úspešné referendum z ôsmich uskutočnených, a to v roku 2003 o vstupe Slovenska do Európskej únie.

Kde sa hlasuje a kto má právo hlasovať?

Každý plnoletý občan Slovenska sa môže zúčastniť referenda. Pri tom ani nemusí byť v obci svojho trvalého bydliska. Na hlasovanie v inom volebnom okrsku mu stačí iba hlasovací preukaz.

Aká je referendová otázka?

Referendová otázka hovorí o viacerých bodoch, v ktorých by mohlo prísť k zmene. Jej cieľom je možnosť zmeniť znenie ústavy v otázke dĺžky volebného obdobia NR SR.

Ako postupovať pri hlasovaní?

Počas sobotného referenda dostane volič jeden hlasovací lístok s referendovou otázkou, kde zakrúžkuje odpoveď "áno" alebo "nie". Vo volebnej miestnosti potrebuje predložiť občiansky preukaz.

Ako hlasovať zo zahraničia?

Voliči, ktorí žijú v zahraničí, môžu v referende hlasovať poštou. Museli si to však dopredu vybaviť buď v obci svojho trvalého bydliska, alebo na ministerstve vnútra. Hlasovať zo zahraničia môžu ľudia s trvalým pobytom na Slovensku aj ľudia s trvalým pobytom v zahraničí.

Ako hlasovať, ak mám Covid-19?

Možnosť špeciálneho spôsobu hlasovania v súvislosti s ochorením COVID-19 bude platiť aj v referende týkajúcom sa predčasných volieb. Návrh zákona, ktorý umožňuje podobný postup ako pri nadchádzajúcich samosprávnych voľbách, vo štvrtok schválila Národná rada SR.

Koľko bude referendum stáť?

Referendum vyhlasuje prezident Slovenskej republiky, ak o to petíciou požiada aspoň 350 000 občanov, alebo ak sa na tom uznesie parlament. Vyhláseniu referenda 2023 predchádzalo odovzdanie 406-tisíc podpisov, z ktorých bolo platných vyše 381-tisíc. Jeho zorganizovanie a priebeh nás vyjde viac ako 10 miliónov eur.

Kedy je referendum platné?

Výsledky referenda budú platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok