Referendum 2023: Ako hlasovať zo zahraničia?

ta3
17.1.2023 13:30

Voliči, ktorí žijú v zahraničí, môžu v referende hlasovať poštou. Museli si to však dopredu vybaviť buď v obci svojho trvalého bydliska, alebo na ministerstve vnútra. Hlasovať zo zahraničia môžu ľudia s trvalým pobytom na Slovensku aj ľudia s trvalým pobytom v zahraničí.

Referendum 2022: Ako hlasovať zo zahraničia?
TASR - Radovan Stoklasa

Hlasovať v referende môžu aj voliči, ktorí sú mimo Slovenskej republiky. V takom prípade budú voliť poštou. Platí to pre voličov bez trvalého pobytu na Slovensku, ktorí sú na základe žiadosti zapísaní do osobitného zoznamu voličov, aj pre voličov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí budú v čase referenda v zahraničí.

O možnosť voľby poštou mohol volič s trvalým pobytom na Slovensku požiadať zaslaním žiadosti na adresu obce, v ktorej má trvalý pobyt, a to najneskôr 50 dní pred konaním referenda (najneskôr 2. decembra 2022). Na žiadosť doručenú po ustanovenej lehote sa neprihliada. Žiadosť mohli zaslať aj elektronicky na e-mailovú adresu, ktorú obec zverejnila na svojom webovom sídle alebo na úradnej tabuli. Ustanovená lehota bola rovnaká, ako v prípade žiadosti poštou.

Voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, mohli v rovnakej lehote poslať žiadosť o voľbu poštou Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky alebo elektronicky na mailovú adresu ministerstva.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok