Neúspech Britov. Vypustené družice sa nedostali na obežnú dráhu, môže za to anomália

ta3 čtk
10.1.2023 07:35

Prvé vyslanie družíc zo západnej Európy bolo neúspešné. Raketa vypustená špeciálne upraveným Boeingom 747 spoločnosti Virgin Orbit, ktorý odštartoval z letiska pri meste Newquay v britskom Cornwalle, kvôli "anomálii" nedosiahla obežnú dráhu. Na Twitteri o tom informoval Virgin Orbit.

"Zdá sa, že nám anomálie zabránila v dosiahnutí obežnej dráhy. Vyhodnocujeme informácie," napísala firma na sociálnej sieti. "Odstraňujeme predchádzajúci tweet o dosiahnutí obežnej dráhy. O ďalšie informácie sa podelíme hneď, ako to bude možné," dodala.

Upravené lietadlo vypustilo raketu LauncherOne nesúcu deväť satelitov dnes po polnoci SEČ vo výške zhruba 10 700 metrov raketu. Stroj odštartoval pred polnocou SEČ s raketou prichytenou pod krídlom a potom sa vzniesol nad Atlantický oceán.

Vzlet stroja nazvaného Cosmic Girl sledovalo okolo 2000 ľudí. Boeing raketu vypustil približne po hodine letu. Lietadlo sa neskôr vrátilo na dráhu v Newquay.

Takzvaný horizontálny štart nosnej rakety katapultoval letovisko v juhozápadnom Anglicku, ktoré má 20 000 obyvateľov a preslávilo sa vďaka spoľahlivým vlnám Atlantiku, do centra pozornosti ako možné západoeurópske centrum pre vypúšťanie malých družíc.

Spoločnosť Virgin Orbit, ktorej spoluvlastníkom je britský miliardár Richard Branson, uviedla, že pri svojej prvej misii mimo základne v Spojených štátoch vynesie na nižšiu obežnú dráhu Zeme deväť satelitov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok