NASA si ide podmaniť Mesiac, aby mala na dosah Mars. Čo je cieľom budúcich misií Artemis?

ta3/Soňa Búranová
18.12.2022 06:00

NASA má veľkolepé vízie do budúcnosti. Keďže modul Orion úspešne pristál v Tichom oceáne, misia Artemis I je zavŕšená. Cestou okolo Mesiaca a späť na Zem sa to však nekončí. Budúce misie majú byť ambicióznejšie, premyslenejšie, no zato nákladnejšie. Čo je ich cieľom a prečo sa NASA opäť snaží dostať na Mesiac, keď sa jej to už raz podarilo?

NASA si ide podmaniť Mesiac, aby mala na dosah Mars. Čo je cieľom budúcich misií Artemis?
TASR/AP/Mario Tama

Kozmonautická loď novej generácie sa po takmer 26-dňovej misii na obežnej dráhe Mesiaca vrátila domov. Kapsula Orion dopadla do Tichého oceánu po opätovnom vstupe do zemskej atmosféry a následnom zostupe, ktorý spomalili červeno-biele padáky. Keďže išlo o test, na palube neboli žiadni ľudia, no to sa pri ďalšom lete zmení. 

Umožnili nemožné, urobia to znovu

Americká vesmírna agentúra NASA s Orionom plánuje ešte náročnejšie vesmírne misie, píše BBC. Tie sa pravdepodobne začnú koncom roka 2024, a v roku 2025 alebo 2026 sa vesmírna agentúra pokúsi dostať ľudí späť na povrch Mesiaca. 

Naposledy sa to podarilo pred 50 rokmi posádke Apolla 17. Nový projekt NASA sa volá Artemis. Slovo pochádza z gréckej mytológie, kde Artemis bola sestrou Apolla. "(Počas misie Apollo) sme urobili nemožné tak, že sme to urobili možným,“ poznamenal riaditeľ NASA Bill Nelson.

"Teraz to robíme znova, ale za iným účelom, pretože tentoraz sa vraciame na Mesiac, aby sme sa tam naučili žiť, pracovať, vymýšľať, tvoriť, aby sme mohli ísť ďalej do vesmíru a ďalej ho skúmali," priblížil. NASA koncom 30. rokov 21. storočia plánuje misiu na Mars, ktorej sa zúčastnia aj ľudia, a neskôr ďalšie cesty ešte hlbšie do vesmíru.

NASA označila nedeľný (11. december) návrat Orionu na Zem za svoj "prioritný" cieľ. Lode, ktoré sa vracajú z lunárnych vzdialeností, cestujú veľmi vysokou rýchlosťou. Ide o približne 40 000 km/h pri prvom kontakte s atmosférou. Je preto potrebné, aby mali robustný tepelný štít, ktorý zabráni, aby sa loď roztrhla, keďže sa tlačí proti vzduchu a teplota dosahuje takmer 3 000 °C.

Ochranná vrstva, ktorú má Orion na spodnej strane, pochádza z predchádzajúcej lode, no má nový dizajn. NASA si musela byť istá, že je účinná, kým do vesmíru vyšle astronautov a bude riskovať ich životy.

Veľkolepý pohľad na 11 padákov, ktoré sa postupne rozmiestňovali a nafukovali, bol jasným znakom toho, že tepelný štít vydržal, no inžinieri nepotvrdia nič, kým ho dôsledne neskontrolujú. "Táto misia je pre nás veľkým úspechom," povedala Vanessa Wycheová, riaditeľka Johnsonovho vesmírneho strediska NASA. "Práve teraz nám hovorí, že táto kozmická loď má vonkajšie kosti a všetko, čo potrebuje. Ideme dokončiť jej vybavenie, aby sme mohli na palubu lode Artemis II umiestniť ľudí."

Kapsula Orion po dopade do Tichého oceánu:

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok