Baerbocková navštívila Charkov, Kuleba ju požiadal o tanky Leopard

ta3 čtk
10.1.2023 18:42

Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková dnes navštívila východoukrajinský Charkov, ktorý ťažko zasiahla súčasná ruská agresia. Ukrajincom sľúbila ďalšie zbrane a konkrétnu ponuku pomoci pri ich ceste do Európskej únie. Jej ukrajinský kolega Dmytro Kuleba na Nemecko tlačí, aby Ukrajine dodalo tanky Leopard 2. Z bezpečnostných dôvodov bola návšteva Baerbockovej v ukrajinskom druhom najväčšom meste utajovaná, napísala agentúra DPA.

Baerbocková navštívila Charkov, Kuleba ju požiadal o tanky Leopard
TASR/AP

"Toto mesto je symbolom úplného šialenstva ruskej agresívnej vojny na Ukrajine a nekonečného utrpenia, ktorému sú ľudia, najmä tu na východe krajiny, každý deň vystavení," povedala Baerbocková. Charkov aj celá rovnomenná oblasť, ktorá susedí s Ruskom, bývajú častým terčom ruských raketových útokov.

Nemecko minulý týždeň oznámilo, že na Ukrajinu pošle 40 bojových vozidiel Marder. Dnes Baerbocková nebola konkrétna ohľadom toho, akú ďalšiu vojenskú pomoc jej krajina chystá. Kuleba povedal, že Ukrajina potrebuje nemecké tanky Leopard, aby "mohla oslobodiť všetko, čo je pod ruskou okupáciou". "Čím dlhšie bude toto rozhodovanie trvať, o to viac ľudí bude umierať kvôli tomu, že ukrajinskej armáde chýbajú zbrane," odkázal Kuleba do Berlína a zároveň poďakoval nemeckej vláde za doterajšie dodávky zbraní. Agentúra DPA píše, že k dodávkam tankov Leopard 2 na Ukrajinu sa zatiaľ stavia zdržanlivo nemecký sociálnodemokratický kancelár Olaf Scholz.

Podľa Baerobockovej nemožno prehliadať, že Ukrajina patrí do Európy a že sa usiluje o vstup do Európskej únie. "Naša vláda chce urobiť Ukrajine veľmi konkrétne ponuky, aby mohla pokročiť v posilňovaní právneho štátu, nezávislých inštitúcií, boji proti korupcii a približovaní sa únijným štandardom," povedala politička zo strany Zelených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok