Rusko v posledných dňoch obmedzilo ostreľovanie Ukrajiny až o 75 percent, tvrdí CNN

ta3 čtk
10.1.2023 18:48

Rusko dramaticky obmedzilo delostrelecké ostreľovanie ukrajinských pozícií, na niektorých úsekoch radu až o 75 percent, uviedla americká televízna stanica CNN na svojom webe s odvolaním sa na zdroje z USA aj Ukrajiny. Ruské delostrelectvo teraz v priemere podľa amerických údajov vypáli 5000 rán za deň namiesto niekdajších 20-tisíc. "Ukrajina disponuje trochu inými číslami," poznamenala k tomu ukrajinská agentúra Unian.

ONLINE: Ruský útok na Kropyvnyckyj si vyžiadal päť obetí, Zelenskyj dostal od Litvy vyznamenanie
TASR/AP

Vo Washingtone a Kyjeve doteraz hľadajú vysvetlenie pre obmedzenie ruskej paľby. Buď Rusko začalo pociťovať nedostatok munície, alebo ide o širšie prehodnotenie taktiky tvárou tvár úspešným ukrajinským protiofenzívam.

Či tak alebo onak, výrazný pokles delostreleckej paľby je ďalším známkou slabnúceho postavenia Ruska na bojisku takmer rok po rozpútaní vojny, usúdila CNN s odvolaním sa na vyjadrenie amerických a ukrajinských predstaviteľov. Pokles intenzity ostreľovania prichádza v čase, keď sa Ukrajina teší zvýšenej vojenskej podpore západných spojencov. USA a Nemecko minulý týždeň oznámili, že ukrajinským silám prvýkrát poskytnú obrnené bojové vozidlá a tiež ďalšiu batériu rakiet protivzdušnej obrany Patriot, ktorá pomôže chrániť ukrajinské nebo.

Pokles intenzity ruskej paľby ale nie je vždy a všade rovnaký av niektoré dni Rusi vystrieľajú oveľa viac delostreleckých nábojov, napríklad pri mestách Bachmut, Cherson či Kreminna. Podľa amerických údajov sa množstvo vystrelených ruských delostreleckých projektilov kleslo z 20.000 na 5000 za deň, podľa ukrajinských údajov zo 60.000 na 20.000 za deň, napísal Unian.

Ukrajinská agentúra pripomenula odhady, podľa ktorých ukrajinskí vojaci už zničili 2940 ruských tankov, čo je množstvo, ktoré ruská armáda mala vo výzbroji pred vypuknutím vojny (ale ďalšie tisíce tankov boli v skladoch). Ruská armáda tiež prišla o 45 percent z predvojnového počtu obrnených vozidiel a 48 percent predvojnového počtu diel a raketometov. Zbrojovky sa Kremľu nepodarilo previesť na vojnovú produkciu, a to viedlo k tomu, že agresorom chýbajú zbrane, uviedol Unian. Podľa analytikov tento pre Rusko nepriaznivý stav ešte zhorší ďalšia vlna mobilizácie záloh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok