České prezidentské voľby: Kto nahradí Zemana? O miesto na Hrade bojuje osem kandidátov

ta3/Samuel Drozda
9.1.2023 00:00

Prinášame vám prehľad kandidátov na nového prezidenta Českej republiky. Prvé kolo volieb sa bude konať 13. a 14. januára 2023. Ak si Česko nevyberie v prvom kole prezidenta, čaká ho druhé kolo, ktoré vyhlásil predseda Senátu na 27. a 28. januára. Kto bude následníkom odchádzajúceho prezidenta Miloša Zemana?

Blížia sa české parlamentné voľby,
TASR/Marko Erd (ilustračné)

Josef Středula (55) - vzdal sa kandidatúry

Josef Středula je český odborár a od roku 2014 predseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Na prezidenta chce kandidovať ako občiansky kandidát. S kampaňou mu pomáha ČSSD a jej mládežnícka organizácia Mladí sociálni demokraté. Tvrdí, že vyzbieral až 62-tisíc podpisov na podporu svojej kandidatúry, avšak na české ministerstvo vnútra podal iba 11 senátorských podpisov. Středula je dvakrát rozvedený a trikrát ženatý, má tri deti.

Středula je ľavicový kandidát. Vyhlásil, že "chce, aby si ľudia mohli vybrať kandidáta, ktorý nemá žiadnu komunistickú minulosť." Jeho kandidatúru podporil aj Miloš Zeman. Voči Zemanovej podpore sa Středula vymedzil napriek tomu, že v jeho tíme pôsobí niekoľko ľudí naviazaných na Zemana. Podporu mu na sociálnej sieti vyjadril aj Miroslav Kalousek. "Ukrajina sa bráni agresii putinovského Ruska a je našou povinnosťou pomáhať jej v maximálnej možnej miere," povedal Středula v ankete pre web e15.

Středula odstúpil z kandidatúry na post prezidenta Českej republiky v nedeľu 8. januára v prezidentskej debate ČT. Svojim priaznivcom odporučil voliť Danušu Nerudovú.

Josef Středula TASR/Barbora Vizváryová

Petr Pavel (61)

Petr Pavel je český vojak, armádny generál Armády České republiky vo výslužbe a bývalý predseda vojenského výboru NATO. Pod jeho kandidatúru sa podpísalo až 81-tisíc českých občanov. Vyštudoval Vysokú vojenskú školu pozemného vojska vo Vyškově. Uviedol, že chce byť pokojným prezidentom, ktorý zmierňuje vášne. Za prioritu považuje zahraničnú politiku, energetickú nezávislosť, inovatívnu ekonomiku a čisté životné prostredie. Nepopiera svoje členstvo v Komunistickej strane Československa, avšak označuje ho za chybu, ktorú urobil, aby sa dostal k výsadkovému útvaru v Prostějově. Je ženatý a má dve deti.

Na otázky ako si poradí v debatách, a to najmä s Andrejom Babišom, reagoval s nadhľadom. "Ja si v takej chvíli pripomínam "debaty" s náčelníkom generálneho štábu Ruska po anexii Krymu a hovorím si, že to asi nejako zvládnem," povedal o pochybách. Ako generál vo výslužbe sa často vyjadruje k vojne na Ukrajine. "Nesmieme sa báť urobiť pre Ukrajinu viac – ponúknuť napríklad vojakov NATO a leteckú podporu, aby zabezpečili evakuačné koridory a ochranu civilistov v nich," napísal na sociálnej sieti v marci minulého roka, niekoľko dní po invázii Ruska. O Danuši Nerudovej povedal, že si nemyslí, že má pre dnešnú dobu dostatok skúseností. "Nikdy som neskrýval, že mám pochybnosti, že by pani Nerudová bola dobrou prezidentkou v tejto dobe," uviedol o kandidátke na prezidentku.

Petr Pavel TASR/Michal Svítok
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok